Klik op cc voor ondertitels. Lees hier de tekstversie.
"Voor elke Brusselaar een eerlijke kans op een opleiding of een job. Dat willen we"
Aicha, Jean-Baptiste en Luisa werken bij Tracé Brussel vzw, waar ze samenwerken om de werkloosheid in Brussel aan te pakken. Zelf waren ze ooit alle drie nieuw in Brussel en ze herkennen maar al te goed de moeilijkheden, maar ook de opportuniteiten die een stad als Brussel met zich meebrengt.
Welkom in Brussel
Aicha groeide op in Genk en verhuisde later naar Brussel. Jean-Baptiste kwam in 2005 naar Brussel vanuit Rwanda, RD Congo, Congo Brazzaville en Kameroen. Luisa verhuisde in 1999 naar België vanuit Colombia en kwam in 2013 naar Brussel.
“Ik vond het belangrijk dat mijn zoon opgroeide in een diverse omgeving”, vertelt Luisa. Alle drie vinden ze deze diversiteit een enorm pluspunt. Verder biedt Brussel heel wat kansen. Luisa vult aan: “Ik voelde me welkom in Brussel. Ik voel dat ik hier mezelf mag zijn.” Maar het is niet altijd eenvoudig. Voor Jean-Baptiste zorgde de complexiteit van de stad voor moeilijkheden. Dat er verschillende talen worden gesproken bijvoorbeeld was in het begin verwarrend. Ook Aicha moest even wennen. “Het is een drukkere stad met een complexe structuur. Dat was niet gemakkelijk.”
Samen werkloosheid aanpakken in Brussel
Jean-Baptiste en Luisa kwamen naar België met een diploma, maar konden dat hier niet eenvoudig inzetten. Vandaag werken ze bij Tracé Brussel vzw waar ze werkzoekenden ondersteunen. “Onze rol bestaat erin het vertrouwen te winnen van werkzoekenden, hen zelfvertrouwen te geven, te informeren en voor te bereiden op de arbeidsmarkt”, vertellen ze. Ook Aicha begon te werken bij de organisatie toen ze net in Brussel kwam wonen. “Jean-Baptiste heeft me goed onthaald en wegwijs gemaakt om het complexe Brusselse werkveld te begrijpen”, vertelt Aicha. Jean-Baptiste, Luisa en Aicha nemen verschillende rollen op zich.
Zo begeleidt Jean-Baptiste werkzoekenden individueel in de Werkwinkel, is Luisa leerloopbaanbegeleidster in de Leerwinkel en ondersteunt Aicha als stafmedewerkster de partnerorganisaties van Tracé Brussel vzw . “Door de verschillende diensten en een divers aanbod kunnen we op een laagdrempelige manier mensen bereiken, informeren, oriënteren en inschakelen op de arbeidsmarkt.”
Bruggen bouwen
“We zijn trots dat we kwetsbare groepen kunnen bijstaan en op een laagdrempelige manier te werk kunnen gaan”, vertellen ze. De doelgroep waar Tracé Brussel zich voor inzet, ervaart verschillende drempels. Een buitenlands diploma laten erkennen is zo’n drempel. Het is een ingewikkelde procedure die Luisa en Jean-Baptiste zelf ook ervaarden. Daarnaast zijn digitale vaardigheden ook nodig om kans te maken op de arbeidsmarkt. Taal kan ook zo een drempel zijn. “Het is dan fijn dat we soms andere talen kunnen spreken als het moet.” Luisa is trots dat ze Spaans kan spreken om Spaanstaligen te helpen. Dat maakt mensen blij en creëert ook een band. Jean-Baptiste vindt het fijn wanneer ex-cliënten hem op straat aanspreken en hem bedanken omdat ze een job hebben gevonden. “We creëren niet enkel een band met de collega’s onderling, maar ook met de werkzoekenden en partnerorganisaties.” Aicha werkt graag samen met jongerenorganisaties in Brussel om jongeren in te schakelen op de arbeidsmarkt.. “Via onze job zijn we verbonden met heel wat Brusselaars.”
Lees het volgende verhaal
Brussel is geen perfecte stad, maar je kan je er wel écht thuis voelen