Regine, Aissata en Esma

"We zien wat armoede doet met een gezin. We proberen een verschil te maken"

We ontmoeten Aissata, Regine en Esma bij NASCI in Schaarbeek. De vrouwen zitten gezellig in een cirkel. Ze bieden chocolaatjes aan, maar daar wordt weinig van gegeten want het is Ramadan. “En ze zijn eigenlijk toch niet zo lekker”, lachen ze aan het einde van het gesprek.

Aissata, Regine en Esma werken samen bij NASCI in Brussel. Aissata kwam zeven jaar geleden naar België. Ze verhuisde een tijd terug naar Brussel en hier is ze nu helemaal blij. Regine is zelf opgegroeid in Ukkel en voelt zichzelf ‘Brusselaar’. Ze werkte vroeger als verpleegster en leerkracht, maar maakte vervolgens de overstap naar NASCI. Esma is geboren in Brussel, is er opgegroeid en heeft er orthopedagogie gestudeerd. Ze is niet meteen van plan om de stad te verlaten want “er is nog zoveel te ontdekken”.

Sterke band met Brussel  

De band met Brussel is voor alle drie de vrouwen erg sterk. Regine vertelt: “Het is een van de beste dingen die ik ooit gedaan heb in mijn leven. Terug naar Brussel komen wonen. Ik denk dat de stad bij mij echt in mijn hart en lijf zit. Ik vind dat nog elke dag plezant, er is zoveel te doen.” Dit is iets dat Aissata herkent, zeker vergeleken met waar ze eerder woonde, waar ze het moeilijk vond om mensen te leren kennen. “Daar stresste ik omdat ik geen vrienden had. In Brussel ben ik blij. Brussel is mooi. Hier heb ik vrienden waar ik op bezoek kan gaan.” Het zijn ook de mensen die Brussel maken tot wat het is. Wat Regine miste toen ze niet in Brussel woonde, was “de dynamiek van de stad. De kleine contactjes die je hebt op de tram, de vriendelijkheid van de mensen. Ik zie mezelf hier echt oud worden.” Esma vult aan: “De diversiteit houdt me ook hier. Ik voel me hier echt thuis.” Maar ze erkennen ook dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Je kan mooi wandelen in Brussel, lieve mensen ontmoeten en je eigen weg zoeken, maar “er is ook zichtbare armoede en miserie”, zegt Regine. “Als het aan mij lag zou ik iedereen een dak boven hun hoofd geven. Dit is geen Europese hoofdstad waardig.”

NASCI biedt een thuis  

Een thuis bieden, dat is ook wat NASCI doet, in de figuurlijke zin van het woord dan toch. Voor de mensen die ze helpen, maar ook voor de medewerkers. NASCI zet zich als vzw in om moeders en gezinnen zonder inkomen die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen te helpen. Dit doet ze onder andere door materiaal te delen zoals kledij, pampers, schoolmateriaal… en verder ook door activiteiten, vormingen en samenkomsten te organiseren. Om deze gezinnen, voornamelijk alleenstaande moeders, te helpen, steunt NASCI ook op een breed netwerk van partners en andere organisaties in Brussel. Esma startte enkele jaren geleden als stagiaire bij NASCI. “Werken bij NASCI is wel anders dan wat verwacht wordt vanuit mijn opleiding, maar ik vind het leuk dat het een gevarieerde job is. Materiaal uitdelen, activiteiten begeleiden… Elke dag ziet er anders uit.” Esma voelde ook snel een band met haar collega’s. “We zijn een hecht team en zorgen goed voor elkaar. We vinden het allemaal belangrijk dat iedereen zich goed voelt. NASCI is een warme plek, zowel voor ons als voor de moeders die we helpen.” “Ondanks het leeftijdsverschil kunnen Regine en ik over vele dingen praten. Ik heb een dubbele nationaliteit, Turks en Belgisch, en kan me in beide gemeenschappen herkennen. Dat is iets waar ik met Regine over kan praten.”

Ook voor Aissata is het werk dat ze doet bij NASCI persoonlijk. Aissata woont met haar dochtertje nu hier in Brussel. Ze wil er alles aan doen om haar een mooi leven te geven. Daarnaast volgt Aissata ook al lange tijd Nederlandse les, wat allesbehalve gemakkelijk is. Bij NASCI zagen ze Aissata openbloeien. “Vroeger kwam ik hier bij NASCI en praatte ik niet. Ik bleef alleen. Ik zag mensen praten, met de ‘baas’. Alhoewel, er is eigenlijk geen ‘baas’. Iedereen is hetzelfde, gelijk. Vroeger was ik verdrietig, maar nu ben ik blij en praat ik met iedereen bij NASCI”, vertelt Aissata.

Het werk dat Aissata, Regine en Esma doen bij NASCI verbindt hen met de brede diverse gemeenschap rondom hen. NASCI is een warme plek waar de drie vrouwen zich thuis voelen. Samen met hun andere collega’s maken ze het verschil voor veel vrouwen in Brussel. NASCI is zo een thuis voor vele gezinnen. 

Lees het volgende verhaal

Eenzaamheid tegengaan doe je samen