Toon en Hari

"Brussel is geen perfecte stad, maar je kan je er wel écht thuis voelen"

Brussel heeft heel wat gemeenschapscentra, culturele centra, sportcentra en allerlei verenigingen die activiteiten organiseren en mensen samenbrengen. Er is vaak uitwisseling tussen die organisaties om een ruimer publiek aan te spreken. Verschillende verenigingen werken samen en verbinden mensen. Het is ook zo dat Hari en Toon elkaar leerden kennen.

Twee verenigingen komen samen  

Hari is een van de oprichters van Annapurna Brussel Club in Anderlecht. De club organiseert allerlei sport- en cultuuractiviteiten, van voetbal en zumba tot museumuitstappen. Iedereen is welkom bij de club. Annapurna had oorspronkelijk veel deelnemers uit de Nepalese gemeenschap en is ondertussen uitgegroeid tot een internationale groep van meer dan 100 leden. Toon is sociaal-cultureel werker in gemeenschapscentrum De Rinck in Anderlecht. De Rinck organiseert evenementen waar mensen kunnen samenkomen en ook kunnen kennismaken met verschillende verenigingen uit de buurt. Al sinds Toon bij De Rinck werkt, werkt hij samen met Hari. De samenwerking zorgt voor een echte verbondenheid en verschillende doelgroepen leren elkaar beter kennen. “Dat die samenwerking zo vlot loopt, is onder andere omdat we een gemeenschappelijk doel voor ogen hebben. We willen Anderlechtenaren betrekken binnen de gemeente, hen activeren en van het vrijetijdsaanbod laten proeven”, klinkt het. De activiteiten en events die ze samen organiseren zijn uiteenlopend. Zo vierde Annapurna Brussel Club hun 10-jarig bestaan in De Rinck, wat een groot succes werd. Daarnaast organiseert De Rinck jaarlijkse nieuwjaarsfestiviteiten en in de zomer ‘Radio Guido’, waar mensen van Annapurna ook steeds hun weg naartoe vinden door de samenwerking tussen Hari en Toon.

Liefde voor Brussel 

De inzet van Hari en Toon is nauw verbonden met hun liefde voor Brussel. Hari woont al sinds 2004 in Anderlecht en ook Toon woont al 10 jaar in Brussel. “We komen elkaar regelmatig tegen in Anderlecht, ook buiten het werk.” Ze voelen zich erg thuis in Brussel. “Het is geen perfecte stad, maar ze leeft”, merken ze op. Toon legt uit: “De ene dag zie je dat er een vuilnisbak is omgegooid, de volgende dag merk je dat er een boom in is geplant.” In een stad zoals Brussel, waar nationaliteiten en culturen dicht bij elkaar wonen kan er wrijving ontstaan, leggen Hari en Toon uit. Maar het is net daarom dat gemeenschapsvorming en samenwerking zo belangrijk is, stellen ze. Hari en Toon zien het samenbrengen van mensen en het vormen van gemeenschap als een belangrijke vorm van verbinding. De manier waarop ze dit doen met hun verenigingen heeft een grote impact. “Bij Annapurna Brussel Club geven we mensen de kans te verbinden met anderen, met een groter geheel”, vertelt Hari. “Daarnaast geven we kinderen en volwassen ook gewoon een bezigheid. Ze kunnen sporten en andere activiteiten doen. Als je alleen in je hoofd bezig bent, kan je mentaal vast komen te zitten. Terwijl je, als je iets doet, je in verbinding staat met anderen en dat je een ander perspectief geeft”, vult hij aan. Ook bij De Rinck staat verbinding centraal. Door hun infrastructuur open te stellen voor andere verenigingen, bijvoorbeeld, maar ook door hun focus op laagdrempeligheid. “Ook bieden we een specifiek aanbod voor kinderen.”

Dromen voor de toekomst  

Hari en Toon zetten zich in voor hun gemeenschap omdat ze geloven in gelijke kansen voor iedereen. “Dat iedereen recht heeft op wonen, zelfontwikkeling en bestaan. Van daaruit vertrekt het”, zegt Toon. Toon is trots hoe De Rinck een open huis aan het worden is voor iedereen in Brussel. Iedereen is welkom. Ook Hari is blij met wat Annapurna Brussel Club al bereikt heeft. “Het maakt me blij wanneer ik mensen tegenkom die me zeggen dat we goed bezig zijn. Dat motiveert ons om te willen blijven groeien.” 

Lees het volgende verhaal

Samen leren we de stad op een nieuwe manier kennen