Sociaal-culturele verenigingen

Zin om nieuwe mensen te ontmoeten en uw talenten te ontwikkelen op een informele manier? Zin om nieuwe ervaringen op te doen en een verschil te maken in de samenleving? Dat kan in één van de sociaal-culturele verenigingen. Ze hebben elk een andere focus.

Trefdag : een dag voor Brusselse lokale verenigingen en vrijwilligers

Kom op zaterdag 1 oktober mee genieten op de Trefdag voor lokale verenigingen en vrijwilligers in het BIP (Visit brussels, Koningsstraat 2-4 Brussel)!

Op deze dag sta jij, als Brusselse vrijwilliger, centraal. We zetten jullie op dit feest graag in de bloemetjes, met een dag vol nieuwe ontmoetingen, interessante workshops, wandelingen, live muziek, een hapje, een drankje en kinderanimatie.  

Inschrijven is verplicht!

Schrijf je vóór 26 september in via dit inschrijfformulier.

Ingang via de koer op Koningsplein 11.

Wat staat er op het programma?

10u: Onthaal

10u15: Verwelkoming door Pascal Smet, collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

10u45: Keuze uit workshops en wandelingen

 • Gegidste wandelingen in de Brusselse binnenstad
 • Initiatiesessie: Sociale media 
  door Kristof D’hanens van I Like Media
  Facebook, Instagram, Twitter, YouTube… de mogelijkheden van sociale media voor vzw’s en lokale verenigingen zijn eindeloos. Maar waar zet je nu best op in? En hoe hou je het beheersbaar zonder er 24/7 mee bezig te moeten zijn?
  In deze interactieve lezing demonstreert Kristof D’hanens aan de hand van 10 concrete tips hoe je het aanpakt aan de hand van gratis instrumenten en inspirerende voorbeelden.
 • Workshop: Vrijwilligerswetgeving 
  door Barbara Fruyt van Steunpunt vrijwilligers Brussel

  Ben jij verantwoordelijk voor de vrijwilligerswerking van jouw vereniging? Dan is het tijd om je kennis over de vrijwilligerswetgeving op te frissen!
  Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel gidst je door de wetgeving in 10 stappen en beantwoordt je vragen.
 • Workshop: Subsidies en ondersteuning voor uw vereniging
  door Brigitte Myle (coördinator Ondersteuning Brusselse bibliotheken Brussel en Sociaal-cultureel werk) en Bart De Vlamynck (beleidsmedewerker)
  Kom alles te weten over mogelijke subsidies en ondersteuning die je als vereniging kan aanvragen.

12u30: Lunch door Samen voor Morgen en  Femma Wereldvrouwen

14u: Keuze uit workshops en wandelingen  

 • Gegidste wandelingen in de Brusselse binnenstad
 • Vervolgsessie sociale media: Creatieve posts bedenken
  door Kristof D’hanens van I Like Media
  Je kunt enkel deelnemen als je de initiatiesessie hebt gevolgd.
  Elke week opnieuw scoren op Facebook of Instagram is niet altijd gemakkelijk. Vaak kom je niet veel verder dan het delen van een sfeerfoto of een link naar je website. In deze vervolgsessie krijg je een pak goede voorbeelden en leer je stap voor stap hoe je op een meer creatieve manier posts voor sociale media kunt maken. De uitvoering zelf is iets voor thuis, maar tijdens deze sessie werk je al een pak concepten uit.
 • Workshop: Vrijwilligers terug in beweging krijgen (na corona)
  door Marianne van Vrijwilligerswerk werkt
  De afgelopen tijd hadden we (noodgedwongen) tijd en ruimte om stil te staan bij onze job en vrije tijd én hoe we die in de toekomst willen invullen. Ook de vrijwillige engagementen binnen het verenigingsleven worden soms herbekeken. Herstarten na deze coronaperiode of een andere periode van rust of stilstand, is dus niet louter de draad terug oppikken. Het is beginnen waar we gestopt zijn. Hoe creëer je opnieuw verbinding na corona? Hoe krijg je mensen in beweging? Marianne van Vrijwilligerswerk werkt neemt ons gedurende 2 uur mee doorheen ervaringen, tendensen en inzichten.
 • Workshop: Hoe maak ik een nieuwsbrief
  door Yasmine Belguenani (verantwoordelijke communicatie bij de Erfgoedcel Brussel)
  Wil je in de toekomst graag een nieuwsbrief uitsturen naar je leden? Of heb je al een nieuwsbrief, maar wil je deze optimaliseren? Yasmine neemt je mee naar de wondere wereld van Mailchimp, hét programma voor het aanmaken van een nieuwsbrief. Stap voor stap kom je te weten hoe je nieuwtjes en verhalen de wereld instuurt.
  Breng zeker je eigen laptop mee.

Doorheen de dag kan u met vragen over het digitale subsidieloket, agenda.brussels en Paspartoe (dit enkel tijdens namiddag) terecht bij onze collega's.

16u30: Afsluitend drankje  

Permanent: bar, kinderanimatie, een fotobooth en live muziek.