Werken in de gezinsopvang iets voor jou?

Werken als onthaalouder

Fatima, 33, werkt als onthaalouder in Sint-Jans-Molenbeek. Zij vertelt hoe werken in de gezinsopvang op dagelijkse basis echt is en wat ze er zo fijn aan vindt. Inge werkt voor i-mens, de ondersteunende dienst die alle Nederlandstalige onthaalouders in Brussel verbindt. Zij vertelt wat je mag verwachten van de job, qua voorwaarden en qua ondersteuning.

Meer weten over de job of overtuigd?

In Brussel zijn onthaalouders aangesloten bij i-Mens. Zij bieden je ondersteuning en alle informatie over de voorwaarden en de voordelen van werken in de gezinsopvang.

Onthaalouder Fatima vertelt

Hoe zou jij de job van onthaalouder omschrijven?

Inge: De ideale onthaalouder is iemand met een heel groot hart voor kindjes, die van zijn/haar huis een gezellige thuis kan maken, iemand die voor de opvang van andermans kindjes wil instaan. Ze zijn meesters in het organiseren, zijn flexibel en creatief.

Fatima: Hoe mijn dag er ook uitziet, ik kook elke dag vers, ga zo veel mogelijk naar buiten met de kinderen en dan nog is er steeds tijd voor een feestje (als ik de kindjes laat kiezen, op het “shark”-liedje)!

Waarom zou iemand onthaalouder willen worden?

Fatima: Het contact met de kindjes! Ze noemen mij mama of tati. Fatimama mag ook (lacht). En als je een gezin hebt: het is erg fijn om naast mijn kinderen te werken. Ik ben altijd thuis als zij thuis komen.

Inge: Het is huiselijk, gezellig en kleinschalig. Je kan je beroep en je gezin combineren. Bovendien zien we heel vaak dat heel het gezin, dus ook de partner en de kinderen, betrokken zijn bij de opvang.

Fatima: Ja, mijn kinderen vinden het heerlijk om met de opvangkindjes te spelen! Ze zijn er altijd mee bezig: knutselen, met het ballenbad spelen, dansen,… Ik heb veel aan hun hulp! Mijn man helpt me dan weer met Franstalige ouders.

Is meertalig zijn een voordeel?

Inge: Effectief, Brusselse onthaalouders moeten een beetje van alle markten thuis zijn en het helpt als ze meerdere talen kennen voor een vlotte communicatie met de ouders.

Fatima: Ja, ik vind dat ik een goede band met de ouders heb en dat vind ik erg belangrijk. Het moeilijkste aan de job vind ik namelijk het afscheid wanneer de kindjes naar school beginnen gaan. De mama’s en ouders waarmee ik nog contact heb, blijven langskomen met de kindjes. Zeker wanneer er een jonger broertje of zusje later bij mij terechtkomt.

Een kleine wereld, is er ook een goed contact met de andere Brusselse onthaalouders?

Inge: Zeker, we hebben een heel fijne groep onthaalouders in Brussel. Ze springen voor elkaar in wanneer iemand vakantie neemt of een tijdje out is. Ook materiaal of tips over activiteiten worden aan elkaar uitgeleend of doorgegeven.

Fatima: Ja ik heb echt heel lieve collega’s. Alle kindjes die er vandaag zijn, zijn niet-vaste opvangkindjes. Het is paasvakantie en veel kindjes komen dan niet. Mijn collega Fatima is zelf ook met verlof, dus help ik haar nu met de opvang van haar kindjes.

Hoeveel kindjes vallen er gemiddeld onder jouw zorg?

Fatima: Zo’n 4-6 tal. Ik heb ook verschillende kindjes die maar een paar dagen per week komen, zo is woensdag meestal een rustige dag voor mij.

Inge: Kind en Gezin geeft een vergunning van maximum 8 opvangplaatsen op, maar ideaal genomen worden er wat minder kinderen opgevangen. Over de 19 verschillende onthaalouders in Brussel heen, zijn er meer dan 100 kindjes. De meeste onthaalouders zitten nu in Anderlecht, Molenbeek en een paar in Laken, Schaarbeek, Ganshoren en Neder-over-Heembeek. We zoeken nu vooral naar kandidaten in Elsene, Sint-Gillis en Vorst!

Iets voor jou?

Overtuigd? Of toch interesse?