Samen voor Brussel: hoe ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag? Volg een omstaanderstraining!

Iedereen krijgt wel eens te maken met grensoverschrijdend gedrag, met discriminerende of racistische uitspraken: bij familie of vrienden, op de werkvloer, in de sportclub of op de tram, … Toch reageren we vaak niet, omdat we niet weten hoe of bang zijn voor de gevolgen.

De VGC wil bouwen aan een meer inclusieve stad. Daarom bieden we gratis omstaanderstrainingen aan. Hierin kom je te weten wat grensoverschrijdend gedrag is en hoe je gepast kan reageren. Zo zorg je ervoor dat het mikpunt zich niet alleen voelt en toon je dat we discriminatie, racisme en ongepast gedrag niet goedkeuren.

Waarom een omstaandersvorming?

Door grapjes, subtiele opmerkingen, dagelijkse (micro-)agressies en racistische praatjes maakt alledaags racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag deel uit van het leven van heel wat Brusselaars. Onderzoek toont aan dat getuigen en omstaanders meestal niet ingrijpen. Ze weten niet hoe, zijn bang om zelf mikpunt te worden of ‘vervelend’ over te komen. 

 Als omstaander heb je invloed op situaties van grensoverschrijdend gedrag. Je helpt om dit te stoppen of vermijdt dat het erger wordt. Je helpt mee aan sociale verandering. Door te laten merken dat dit gedrag niet oké is, maak je duidelijk dat we racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag in Brussel niet aanvaarden. Daarom zet de VGC haar schouders mee onder deze omstaanderstrainingen.

Wat kan je verwachten van de vorming?

De vorming wordt gegeven door Bon, de Brusselse afdeling van het Agentschap Integratie en Inburgering en Avansa Citizenne. Ze bestaat uit twee halve dagdelen. De vorming gaat in op verschillende contexten (werkomgeving, familierelaties, …). De focus ligt op discriminerende en racistische uitspraken en gedrag, vanuit alle discriminatiegronden (afkomst, handicap, geloof, seksuele geaardheid, leeftijd, …).

Sessie 1:

De eerste sessie heeft 2 doelen:

 • grensoverschrijdend gedrag leren (h)erkennen, je eigen referentiekader en onbewuste vooroordelen onderzoeken
 • leren reageren in situaties van grensoverschrijdend gedrag

Sessie 2

Tijdens de vervolgsessie worden ervaringen uitgewisseld en is er ruimte om voorbeelden te bespreken en uit te oefenen.

Voor wie, wanneer en hoe inschrijven?

De vormingen gaan door in het Nederlands. We werken met kleine groepen (max. 12 deelnemers). Om zoveel mogelijk bij te leren tijdens deze vorming raden we aan om je niet samen met je team in te schrijven, maar individueel.

De vormingen staan open voor Brusselaars met interesse in het thema, en voor beroepskrachten actief in een Nederlandstalige organisatie, gekend en/of gesubsidieerd door de VGC. 

Taalniveau

We vinden het belangrijk dat iedere deelnemer zich veilig voelt om te participeren aan de vorming. In deze vorming komen gevoelige onderwerpen aan bod. Bij gevoelige onderwerpen kan het zijn dat je naar woorden moet zoeken omdat je anderen niet wil kwetsen of niet verkeerd begrepen wil worden. Een goede beheersing van het Nederlands is daarom belangrijk.

Niveau: Je begrijpt veel Nederlands en je spreekt het goed. Het kost jou geen moeite om spontaan deel te nemen aan een discussie en jouw mening duidelijk te maken. Je kan jezelf makkelijk uitdrukken, ook over lastige en complexe onderwerpen of in een moeilijke situatie.

Voorbeeld: In deze vorming leer je grensoverschrijdend gedrag (h)erkennen, je eigen referentiekader en onbewuste vooroordelen onderzoeken. De focus ligt op discriminerende en racistische uitspraken en gedrag, vanuit alle discriminatiegronden (afkomst, handicap, geloof, seksuele geaardheid, leeftijd, …).

  Prijs: gratis
  Organisatie: VGC Samenleven en Diversiteit in samenwerking met Bon, de Brusselse afdeling van het Agentschap Integratie en Inburgering en Avansa Citizenne.
  Inschrijven: via deze link vind je het aanbod en kan je je inschrijven – inschrijven is telkens mogelijk tot 5 werkdagen voor de eerste sessie van de vorming
  Meer info? Stel je vraag via samenleven.diversiteit@vgc.be

  Geïnteresseerd maar niet beschikbaar op de voorgestelde data? Zet je hier op onze wachtlijst, dan houden wij je op de hoogte over ons aanbod in het najaar 2024.