Samen voor Brussel: hoe ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag? Volg een omstaanderstraining!

Iedereen krijgt wel eens te maken met grensoverschrijdend gedrag, met discriminerende of racistische uitspraken: bij familie of vrienden, op de werkvloer, in de sportclub of op de tram, … Toch reageren we vaak niet, omdat we niet weten hoe of bang zijn voor de gevolgen.

De VGC wil bouwen aan een meer inclusieve stad. Daarom bieden we gratis omstaanderstrainingen aan. Hierin kom je te weten wat grensoverschrijdend gedrag is en hoe je gepast kan reageren. Zo zorg je ervoor dat het mikpunt zich niet alleen voelt en toon je dat we discriminatie, racisme en ongepast gedrag niet goedkeuren.

Waarom een omstaandersvorming?

Door grapjes, subtiele opmerkingen, dagelijkse (micro-)agressies en racistische praatjes maakt alledaags racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag deel uit van het leven van heel wat Brusselaars. Onderzoek toont aan dat getuigen en omstaanders meestal niet ingrijpen. Ze weten niet hoe, zijn bang om zelf mikpunt te worden of ‘vervelend’ over te komen. 

 Als omstaander heb je invloed op situaties van grensoverschrijdend gedrag. Je helpt om dit te stoppen of vermijdt dat het erger wordt. Je helpt mee aan sociale verandering. Door te laten merken dat dit gedrag niet oké is, maak je duidelijk dat we racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag in Brussel niet aanvaarden. Daarom zet de VGC haar schouders mee onder deze omstaanderstrainingen.

Wat kan je verwachten van de vorming?

De vorming wordt gegeven door Bon, de Brusselse afdeling van het Agentschap Integratie en Inburgering en bestaat uit twee halve dagdelen. De vorming gaat in op verschillende contexten (werkomgeving, familierelaties, …). De focus ligt op discriminerende en racistische uitspraken en gedrag, vanuit alle discriminatiegronden (afkomst, handicap, geloof, seksuele geaardheid, leeftijd, …).

Sessie 1:

De eerste sessie heeft 2 doelen:

  • grensoverschrijdend gedrag leren (h)erkennen, je eigen referentiekader en onbewuste vooroordelen onderzoeken
  • leren reageren in situaties van grensoverschrijdend gedrag

Sessie 2

Tijdens de vervolgsessie worden ervaringen uitgewisseld en is er ruimte om voorbeelden te bespreken en uit te oefenen.
De vormingen gaan door in het Nederlands. We werken met kleine groepen (max. 12 deelnemers).

Voor wie, wanneer en hoe inschrijven?

  • Brusselaars
    Je woont in Brussel en bent geïnteresseerd in dit thema.
    De vormingen voor het voorjaar ’23 zijn afgelopen. Schrijf je in op onze wachtlijst, en kom snel meer te weten over ons aanbod in het najaar. 
  • Professionals uit het N-netwerk
    Je bent als beroepskracht actief in een Nederlandstalige organisatie, gekend en/of gesubsidieerd door de VGC.
    De vormingen voor het voorjaar 2023 zijn afgelopen. Schrijf je in op onze wachtlijst, en kom snel meer te weten over ons aanbod in het najaar.

Prijs: gratis
Organisatie: VGC Samenleven en Diversiteit in samenwerking met Bon, de Brusselse afdeling van het Agentschap Integratie en Inburgering
Inschrijven: verplicht – inschrijven is telkens mogelijk tot 5 werkdagen voor de eerste sessie van de vorming
Meer info? Stel je vraag via samenleven.diversiteit@vgc.be

Geïnteresseerd maar niet beschikbaar op de voorgestelde data? Zet je hier op onze wachtlijst, dan houden wij je op de hoogte over onze vormingen in het najaar.