Voor kinderen en jongeren in Brussel

De VGC werkt samen met veel Nederlandstalige organisaties in Brussel. Die zorgen voor een ruim en kwalitatief aanbod. Het aanbod voor kinderen en jongeren vindt u hier.

jonginbrussel.be
© Michael De Lausnay

jonginbrussel.be

Activiteiten voor kinderen en jongeren en info voor ouders en jeugdwerkers.
vgcspeelpleinen.be
© Lander Loeckx

vgcspeelpleinen.be

Speelpleinen in samenwerking met scholen.
jcaximax.be
© Kenzo Van Cotthem

jcaximax.be

Activiteiten rond sport, spel en creatie voor de jeugd.
Playcation 2023
© RideYourFuture

Playcation 2023

21 Playcation-initiatieven waar je kan spelen, bewegen en ravotten. De hele zomer lang.
n22.brussels

n22.brussels

De gemeenschapscentra bieden ook activiteiten voor kinderen en jongeren.
sportinbrussel.be

sportinbrussel.be

Alle sportactiviteiten voor jeugd in Brussel.
afonds.brussels
© Billy Arty

afonds.brussels

À Fonds is jouw kans om jouw idee te realiseren
paspartoebrussel.be
© Michael De Lausnay

paspartoebrussel.be

Ga naar activiteiten in Brussel en spaar punten.

Kinderen- en jongerenorganisaties

Zoek je een leuke activiteit in de vakantie of tijdens het schooljaar? Veel Brusselse organisaties organiseren activiteiten voor kinderen en jongeren.

Brusselse Jeugdhuizen

Zoek je een plek om vrienden te ontmoeten? Om zelf het heft in handen te nemen en activiteiten te organiseren voor andere jongeren? Of wil je experimenteren? Er zijn in Brussel 10 jeugdhuizen waar altijd iets te doen is: optredens, feestjes, een voetbalmatch kijken op groot scherm ... Deze Brusselse jeugdhuizen worden ondersteund door Entree.

Cultureghem

Heel het jaar door kunnen kinderen elke woensdag gratis komen spelen onder de grootste overdekte markt van Brussel. Met hun gigantische speelkoffers, PLAYBOX transformeert Cultureghem deze plek in het grootste overdekte speelplein van de stad. Op KETMET kun je in de namiddag boksen, bouwen, steppen, springen, klimmen, koken en nog veel meer.

D'BROEJ

D’BROEJ staat voor de Brusselse Organisatie voor de Emancipatie van Jongeren. Acht jeugdwerkingen verspreid over Brussel organiseren tijdens het schooljaar 250 activiteiten per week voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar: boksen, musiceren, koken, theater, spel, voetbal, debat, uitstappen, taekwondo en nog veel meer. Good vibes, laagdrempeligheid alsook talenten en competenties ontwikkelen staan daarin altijd centraal. Zo ook tijdens de speelweken en kampen (veelal buiten Brussel) die de werkingen tijdens de schoolvakanties opzetten.

IJD

IJD is het jongerenpastoraal Vlaanderen. Ze organiseert activiteiten voor lokale groepen en voor individuele jongeren. Activiteiten van één dag of van meer dagen, ook in het buitenland. Je kan er spelen, lachen, knutselen, zingen, dansen, praten, denken, bezinnen … Je praat over geloof en zingeving in een informele, vriendschappelijke sfeer.

 


Jongerenwerking Foyer

Jongerenwerking Foyer is een werking voor Maatschappelijk Kwetsbare Jongeren (WMKJ). Ze organiseren verschillende activiteiten (circus, muziek, sport …), vormingen, huiswerkklassen, coaching … Je talent en competenties zijn het startpunt. Voor jongeren van 9 tot 20 jaar.

Het Neerhof

Dieren verzorgen, in het stro spelen, je eigen potje koken, leren over het leven op de boerderij… Dat kan bij Het Neerhof, de jeugd- en gezinsboerderij van de VGC.
Je kan de boerderij elke dag bezoeken. Op woensdag en zaterdag zijn er activiteiten en ateliers. In de paasvakantie en in de zomervakantie zijn er kindervakanties en tienervakanties. In de krokusvakantie en in de zomervakantie zijn er gezinsdagen. 

Toestand

Toestand bouwt leegstaande ruimtes om tot tijdelijke sociaal-culturele centra of beter gezegd ‘Spontane Actie Zones’. Ze wil op verschillende locaties in Brussel verloren ruimte op een zinvolle manier inzetten voor de stad en haar bewoners. Samen met partners organiseert Toestand uiteenlopende activiteiten voor onder andere kinderen en jongeren.

Jeugdbewegingen in Brussel

Jeugdbewegingen zijn organisaties voor kinderen vanaf 6 jaar. Je kunt er één dag per week terecht, meestal in het weekend. Vrijwilligers organiseren dan verschillende activiteiten. Ook in Brussel zijn er jeugdbewegingen.

Er zijn tien Chirogroepen en tien Scoutsgroepen in Brussel. Zij organiseren fantastische activiteiten voor kinderen en jongeren: een avontuurlijk spel in de stad, een spannend spel in het bos, creatieve workshops, met de tent op kamp …

Ook FOS Open Scouting is actief in Brussel. Deze pluralistische jeugdbeweging komt elke week samen in een groene omgeving waar ze zich volledig kunnen uitleven.

JNM Brussel brengt kinderen en jongeren in contact met de natuur via natuurstudie en natuurbeheer. Deze jongerenbeweging brengt milieuthema's op een speelse manier aan of voeren meer directe actie.

Bij kunstbeweging Bazart ligt de focus op kunst, cultuur en kilo’s plezier! Verschillende leeftijdsgroepen spelen met, rond, in, onder en over kunst en erfgoed. De stad is hun uitvalsbasis en inspiratiebron.

© Michael De Lausnay

Artistieke initiatieven

Art Basics for Children

Creatieve ateliers, workshops, vakantiestages, familieweekends … Bij ABC kun je experimenteren en fantaseren.

Circus Zonder Handen

Jongleren, diabolo's laten vliegen door de lucht, menselijke piramides bouwen, op je handen lopen, koorddansen ... Dat alles en nog meer kun je leren in Circus Zonder Handen. Er zijn wekelijkse lessen, circusstages of projecten op aanvraag.

JES 

JES Brussel geeft je een plaats in de spotlights. De Rockfabriek organiseert samen met het multimedialab BEAM gratis audio- en muziekgerelateerde workshops voor individuele jongeren en jeugdwerkers. Je kan ook meedoen aan het jongerenfestival Big in Brussel, waarbij je talent centraal staat. Het multimediakanaal BXL Open View brengt de verhalen en de leefwereld van jongeren in beeld. Bij Beam kan je mediaworkshops en -trajecten volgen.

Jeugd en Muziek Brussel

Beginners en experts, iedereen is welkom bij Jeugd en Muziek Brussel. Zij organiseren kwaliteitsvolle en duurzame muziekeducatie voor zoveel mogelijk Brusselse ketjes, zowel binnen als buiten de school(m)uren.

Pilar

Pilar, het vroegere KultuurKaffee (KK), is het Huis voor Kunst & Wetenschap, gelegen aan de VUB. Een steunzuil voor en door jongeren. Een artistiek laboratorium waarin de kruisbestuiving tussen kunst & wetenschap en ondernemerschap een plaats krijgt. En een proeftuin waar talentontwikkeling centraal staat.

© 2019 ART BASICS for CHILDREN

Vakantie! Tijdens de schoolvakanties valt er in Brussel veel te beleven.

Speelpleinen

Kinderen van 3 tot 15 jaar beleven een leuke vakantie op de speelpleinen van de VGC.
Groepsspelen, sport, knutselen, schilderen, zingen, dansen, poppenkast, koken, vrij podium ...
Zin om activiteiten te organiseren, nieuwe vrienden te maken en een centje bij te verdienen? Word dan animator op het speelplein!

Speelweken

Jeugdcentrum Aximax organiseert ateliers tijdens het schooljaar en speelweken in de vakanties.
Creatief of sportief, voor kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar. Ook de gemeenschapscentra in Brussel organiseren speelweken in de vakanties.

Sportkampen

Op sportinbrussel.be vind je alle sportkampen van de VGC-sportdienst, de gemeenschapscentra, sportclubs en sportfederaties.
Ben je op zoek naar een sportkamp met overnachting? Neem een kijkje bij Sport Vlaanderen.

Zo veel mogelijk kansen en mogelijkheden bieden aan Brusselse kinderen en jongeren: dat is het uitgangspunt van het VGC-jeugdbeleid.

De jeugddienst ondersteunt en organiseert jeugdinitiatieven. Ontmoeting, spel en ontspanning staan hierbij centraal.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor en over de Brusselse jeugd!