© Lander Loeckx

Samenleven in Brussel

Brussel is een stad waar de meerderheid van de stadsbewoners een minderheid is. Het is een labo voor superdiversiteit met veel ervaringen en blijvende uitdagingen voor professionals en burgers.

Inburgering

Het is belangrijk dat nieuwe burgers kunnen deelnemen aan de samenleving. De VGC zet daarom in op een sterk en onthalend netwerk voor nieuwe Brusselaars.

Bon - Agentschap Integratie en Inburgering

Agentschap Inburgering en Integratie

Het agentschap inburgering en integratie organiseert het inburgeringsaanbod in Brussel. Nieuwkomers en mensen van een andere origine die al langer in Brussel wonen kunnen een gratis inburgeringsprogramma volgen.

CoNnect Brussel

CoNnect Brussel bouwt bruggen tussen nieuwe en minder nieuwe Brusselaars. Het is een buddyproject met en voor Brusselaars. Zo verwelkomen we nieuwkomers en bouwen we aan een open en warme stad voor iedereen.

 

Diversiteit N-netwerk

Diverssensitief werken en inzetten op diverse teams in het N-netwerk maken integraal deel uit van het beleidsplan Samenleven van de VGC. Ben je als organisatie op zoek naar ondersteuning? De VGC biedt vormingen aan.

Omstaanderstraining

Omstaanderstraining

De VGC wil bouwen aan een meer inclusieve samenleving. Daarom bieden we gratis omstaanderstrainingen aan. Hierin kom je te weten wat grensoverschrijdend gedrag is en hoe je gepast kan reageren.
Vorming: Inclusie op de Werkvloer
Vorming Inclusie op de werkvloer

Vorming: Inclusie op de Werkvloer

Wil je een werkplek waar iedereen zich welkom voelt? Doe mee met onze driedaagse vorming, een samenwerking van LEVL, Bon en de VGC, gericht op niet-leidinggevende medewerkers van het N-netwerk.
Leertraject Inclusieve Communicatie

Leertraject Inclusieve Communicatie

Wil je toegankelijk en inclusief communiceren in onze superdiverse stad? Doe dan mee aan ons leertraject Inclusieve Communicatie in samenwerking met Het Connectief. Het vierdelig traject is voor communicatiemedewerkers binnen het N-netwerk.

Ondersteuningsaanbod

Organisaties in het N-netwerk zetten zich in voor een superdivers Brussel. Heb je als organisatie vragen rond werken met specifieke doelgroepen of communicatie? Hier vind je een overzicht aan ondersteuningsaanbod.

Nederlands in Brussel
Illustratie Nederlands in Brussel

Nederlands in Brussel

De VGC werkt samen met veel Brusselse initiatieven die kinderen en volwassenen helpen om Nederlands te leren en te oefenen.
Toegankelijke communicatie

Toegankelijke communicatie

Wil je communiceren met nieuwkomers, personen in armoede, anderstaligen, mensen die nog niet zo goed Nederlands kennen?
Roma

Roma

Roma zijn de grootste minderheid van Europa. Hun positie is precair, ook in Brussel. De VGC wil Roma in Brussel versterken.