Kinderopvang voor baby's en peuters (KDV)
Welke jobs kan jij doen in een kinderdagverblijf.
Kinderbegeleider zijn, wat houdt dat nu in?
Ben jij die professional die graag met kinderen werkt? Functioneer je goed in teamverband? Ben je zorgzaam en betrokken? Kan je omgaan met een diversiteit aan kinderen en gezinnen? Vind je contact met ouders minstens zo belangrijk als het begeleiden van kinderen? Als kinderbegeleider sta je in voor de opvang van baby’s en peuters in een leefgroep. Je zorgt voor een veilige sfeer, je begeleidt en stimuleert kinderen bij hun ontwikkeling en hun groei naar zelfstandigheid. Dit alles doe je in nauwe samenspraak met ouders, collega’s, je leidinggevende en deskundigen. Daarnaast voer je licht huishoudelijke en administratieve taken uit.
Mag ik wel kinderbegeleider worden?
Om te werken in de Brusselse kinderopvang ben je minstens 18 jaar, spreek je Nederlands en voldoe je aan de voorwaarden van Kind & Gezin. Meer informatie over de job vind je bij de VDAB.
Leidinggevende in een KDV
Iets voor jou?
Geef jij graag leiding en ondersteuning aan een team van kinderbegeleiders? Ben jij vertrouwd met pedagogische visie en beleid van kinderdagverblijven? Ben jij als aanspreekpunt goed in dialoog met ouders (inschrijvingen, wenmomenten, etc.) én met de Zorginspectie (opvolging van de reglementering, de procedures, het kwaliteitshandboek, de risicoanalyse, etc.)? Ben jij accuraat in administratief gegevensbeheer: planning, facturatie, aankopen, verslaggeving,... Heb jij zin in samenwerken met collega’s van andere kinderdagverblijven en organisaties in de buurt? Dan heb je je droomjob gevonden!
Mag ik wel leidinggevende worden?
Om te werken in de Brusselse kinderopvang ben je minstens 18 jaar, spreek je Nederlands en voldoe je aan de voorwaarden van Kind & Gezin. Meer informatie over de job vind je bij de VDAB.
Wat kan je nog doen voor de ketjes in de kinderopvang?
Pedagogisch Coach
Kan jij kindbegeleiders coachen in team en individueel bij het verbeteren van de praktijk, en dat allemaal op basis van een wetenschappelijk onderbouwd pedagogisch raamwerk? Als pedagogisch coach draag je actief bij tot de verhoging van de kwaliteit van het kinderdagverblijf, in overleg met de leidinggevende. Je hebt aandacht voor de verschillende ontwikkelingsfasen van het kind, voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten en begeleid spel.
TIP: Neem eens een kijkje op de MeMosnaQs-pagina van de website van Opgroeien in Brussel, . De pedagogisch ondersteuners van entiteit Gezin ontwierpen 150 kant-en-klare opdracht- en reflectiekaartjes om pedagogische kwaliteit te meten.
Mag ik wel pedagogisch coach worden?
Om te werken in de Brusselse kinderopvang ben je minstens 18 jaar, spreek je Nederlands en voldoe je aan de voorwaarden van Kind & Gezin.
Kinderbegeleider in de gezinsopvang
Werk je graag met kinderen en vind je contact met ouders minstens zo belangrijk als het begeleiden van kinderen? Ben je nieuwsgierig naar eventuele broertjes of zusjes? Vind je het belangrijk om baby’s en peuters een vertrouwd gevoel te geven in een huiselijke omgeving? Terwijl je zelf je eigen dagindeling bepaalt en geen administratieve taken hoeft op te nemen?
Dan is werken in de gezinsopvang, dus als onthaalouder, iets voor jou. Via i-mens kom je in Brussel in een hecht netwerk van onthaalouders terecht. Zij begeleiden je en tonen welke stappen je moet ondernemen om onthaalouder in Brussel te kunnen worden. Nog niet helemaal overtuigd? Misschien kan Fatima dat wel…
Logistiek personeel KDV
Ben jij zorgzaam en werk jij hygiënisch? Wil je graag mee de dagelijkse zorg dragen voor kinderen binnen de multiculturele omgeving van de Brusselse kinderdagverblijven? Heb jij kennis of ervaring met HACCP-voorschriften (geen vereiste, maar zeker een pluspunt)?
Als logistieke medewerker in een kinderdagverblijf heb je enerzijds een takenpakket keuken en anderzijds een takenpakket onderhoud. Je controleert de leveringen voor het dagelijks menu, bereidt met zorg en hygiëne een voedzame maaltijd en zet de etenskarren klaar. Daarnaast sta je mee in voor het onderhoud en de verdeling van het wasgoed en linnen. Je onderhoud dagelijks materialen en lokalen volgens gekregen richtlijnen. Je plant je eigen opdrachten efficiënt in, rekening houdend met taakverdeling tussen collega’s en afspraken binnen het team.
Kinderbegeleider Sarah getuigt
De sociale contacten met kinderen, ouders en collega’s is een leuk onderdeel van het werk. Met ouders en collega’s bijkletsen en vertellen over ‘hun en jouw’ kinderen.
Sarah, 23 jaar