Opvang voor kinderen

Baby's en peuters

Op zoek naar Nederlandstalige kinderopvang in Brussel voor jouw baby of peuter?
Dan kan je je opvangvraag online registreren bij het loket kinderopvang Brussel. Het loket kinderopvang werkt samen met meer dan 100 Nederlandstalige kinderdagverblijven en onthaalouders die door Kind en Gezin vergund zijn.
Iedereen is welkom in de kinderopvang, ook kinderen met een specifieke zorgbehoefte.

© Lander Loeckx

Buitenschoolse opvang (kleuters en lagere schoolkinderen tot 12 jaar)

Tijdens het schooljaar

Gaat jouw kind naar een Nederlandstalige school in Brussel? Ben je op zoek naar opvang voor of na school, op woensdagnamiddag of op schoolvrije dagen?

Sommige scholen werken samen met een initiatief voor buitenschoolse opvang (IBO). De opvang is er warm en familiaal. Kinderen kunnen er vrij spelen of deelnemen aan begeleide activiteiten. IBO’s werken samen met organisaties uit de buurt, zodat kinderen kunnen kiezen uit een interessant en gevarieerd vrijetijdsaanbod. Iedereen is welkom in het IBO. Je vindt een overzicht van alle Brusselse IBO’s op de site van Kind en Gezin

Veel scholen organiseren hebben een eigen opvangaanbod en werken samen in een 'brede school' met als doel brede ontwikkelingskansen voor alle kinderen. Meer informatie vind je op de website Onderwijs in Brussel.

Tijdens de schoolvakanties

Tijdens de vakanties is er in Brussel een breed en kwalitatief vrijetijdsaanbod:

  • Initiatieven buitenschoolse opvang (IBO’s): Jouw kind kan tijdens de schoolvakanties terecht in een IBO. Kinderen kunnen er deelnemen aan begeleide activiteiten. IBO’s werken hiervoor samen met vrijetijdsorganisaties uit de buurt. Je vindt een overzicht van de IBO’s op de site van Kind en Gezin.
  • Vrijetijdsaanbod: Speelweken, sportkampen, zingen, dansen ... Jouw kind kan tijdens de vakanties deelnemen aan een ruim vrijetijdsaanbod. De VGC organiseert onder andere in de paasvakantie en grote vakantie speelpleinen, in samenwerking met Nederlandstalige scholen in Brussel

Babysit

Op zoek naar een babysit?
Dan kan je terecht bij de kinderoppasdienst van de Gezinsbond, het babysit platform Babysits.be of bij de collaboratieve kinderoppas-app Bsit voor babysitters in jouw buurt.

© Lander Loeckx