Brussel verbindt

Brussel is een bruisende stad waar mensen zich verbonden voelen met elkaar. We brengen Brusselaars samen in hun buurt, ook ouderen. Ons cultuuraanbod is tegelijk nabij en kosmopolitisch.

Erfgoedcafé 'Terug naar school'

De vrijwilligers van Erfgoedbank Heembeek - Mutsaard organiseren een expo 'Terug naar school' met schoolmateriaal van vroeger en nu. Het is tegelijk ook een erfgoedcafé waar mensen uit de buurt iets komen drinken, herinneringen ophalen en hun foto's van vroeger laten inscannen voor op de erfgoedbank. Zo gaat het lokale erfgoed niet verloren.

Meer info over Erfgoedbank Brussel

Dit is Erfgoedcafé 'Terug naar school'. Klik op het cc-icoon voor de ondertitels. Klik voor de tekstversie van de video.

Zorgtuin Prairie brengt mensen bij elkaar

De zorgtuin van De Ark is een gastvrije en groene ruimte in Haren. Mensen met een zorgnood en vrijwilligers uit de buurt vormen het hart van deze plek. Ze zorgen samen voor de schapen, geitjes en pony’s en elke woensdagnamiddag van april tot september houden ze met veel enthousiasme de zomerbar open voor de buurt.

De Ark kreeg hiervoor een subsidie van Bruss-it en algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin.

Zorgtuin Prairie in Haren brengt mensen bij elkaar. Klik op het cc-icoon voor de ondertitels.
Klik hier voor de tekstversie.

Brussels Bijoux: Kansen voor kunstenaars

WeMetinBrxlss is één van de vier verkozen Brussels Bijoux. Een groepje vrienden met diverse achtergronden besluit om samen theater te maken. Binnenkort krijgen ze de kans om op een podium in de gerenommeerde KVS of Bozar te staan. 

Brussels Bijoux ondersteunt amateurkunstenaars- en gezelschappen en is een initiatief van Zinnema in samenwerking met Bozar, KVS, N22 Brussel en OPENDOEK.  

Benieuwd naar andere initiatieven om talent te laten groeien? Laat u inspireren door de video 'Brussel koestert talent'

Lees hier de tekstversie van de video. Klik op cc voor ondertitels.

Sint-Lambrechts-Woluwe-Georges Henripark-Print
© Sophie Nuytten

Brussel is een bruisende stad waar mensen zich verbonden voelen met elkaar

Mensen die zich engageren of vrijwilligerswerk doen, voelen zich gelukkiger. De VGC ondersteunt initiatieven die Brusselaars met elkaar verbinden. In de buurt, in het verenigingsleven én online.

Illustratie dansers

We brengen Brusselaars samen in hun buurt, ook ouderen

De VGC wil dat jongeren én ouderen graag en gelukkig in de stad wonen. Daarom verlagen we de drempels voor cultuur en sport, investeren we in duurzame stadsvernieuwing en subsidiëren we wijkwerkingen.

Mensen in hal van GC Nohva
© GC Nohva

We werken aan een kosmopolitisch aanbod van cultuur, kunst en erfgoed

De VGC wil zoveel mogelijk Brusselaars toegang geven tot diverse vormen van kunst, cultuur en erfgoed. Het is belangrijk dat Brusselaars zich thuis voelen in gastvrije gemeenschapscentra, lokale dienstencentra en bibliotheken. Ook daar kunnen ze mee vorm geven aan hun stad. We investeren verder in de infrastructuur van de gemeenschapscentra en bouwen die zoveel mogelijk uit tot plekken met verschillende functies. Startende kunstenaars, muzikanten en collectieven bieden we kansen om te innoveren, en we investeren mee in tijdelijke én duurzame ruimte voor artistieke productie en cultuur.

Acties die verbinden

  • Brusselaars samenbrengen – Vooral in de zomer brengen we Brusselaars samen in de openbare ruimte.
  • Digitaal ontmoeten – We stimuleren digitale ontmoeting en vrijetijdsbeleving om de toekomsttoets te doorstaan.
  • Drempels verlagen – We verlagen de drempels voor ouderen in cultuur en sport. Dat doen we onder andere met de vrijetijdspas Paspartoe.
  • Kansen voor kunstenaars – We bieden startende kunstenaars, muzikanten en collectieven kansen om te innoveren.
  • Ontmoetingsruimte in gemeenschapscentra – In de gemeenschapscentra ontmoeten Brusselaars elkaar, slaan ze de handen in elkaar en krijgen ze ruimte om activiteiten op te zetten.
  • Groen en blauw netwerk – Met een reeks initiatieven rond leefomgeving en stadslandbouw realiseren we samen met verschillende partners een groen en blauw netwerk in Brussel.

Voor een volledig overzicht van de acties kunt u terecht in het meerjarenplan. Heel wat aanbevelingen uit het participatietraject Stadspiratie, uit de uitgebreide Ronde van Brussel voor schoolteams en vanuit de adviesraden vindt u als concrete actie terug in dit meerjarenplan.