Eerste Brusselse Dag van de Meertaligheid en lancering van de Brusselse Raad voor Meertaligheid

Op zaterdag 26 september 2020 is het Brussels Parlement de plaats van twee Belgische primeurs: voor het eerst vindt in Brussel de ‘Dag van de Meertaligheid’ plaats en zal die dag de ‘Brusselse Raad voor Meertaligheid’ plechtig worden geïnstalleerd. Gastheer van dienst is de minister voor de Promotie van de Meertaligheid in Brussel, Sven Gatz. Hij is eigenlijk de derde Belgische primeur, want voor het eerst werd, in de Brusselse regering, de bevoegdheid “Promotie van de Meertaligheid” aan een minister toegewezen.

Ruim gesteunde visienota

In december van vorig jaar stelde minister Gatz in het Brussels Parlement zijn visienota over de meertaligheid in Brussel voor. Na een debat met de parlementsleden was duidelijk dat deze nota en het daaraan verbonden beleid voor de komende vijf jaar, op ruime eensgezindheid konden rekenen. Niemand twijfelt immers aan de meertaligheid als een belangrijke troef voor de Brusselse kosmopolitische hoofdstad. Zij telt op 1,2 miljoen inwoners, ongeveer 180 nationaliteiten en meer dan 100 verschillende gesproken talen. Een meerderheid van de Brusselaars steunt één of andere vorm van meertalig onderwijs en vindt talenkennis essentieel voor het vinden van een job. Verder vindt ook een meerderheid van de Brusselaars dat deze talenkennis een essentieel onderdeel vormt voor de Brusselse identiteit, zo staat in de visienota.

In de nota werden concrete doelstellingen en voorstellen geformuleerd voor het beleid ter promotie van de meertaligheid. Zo onder meer de organisatie van een Dag van de Meertaligheid en de oprichting van de Raad voor Meertaligheid. Deze twee voorstellen worden nu al concreet uitgerold.

Voorstelling van de Raad voor Meertaligheid

Op zaterdag 26 september 2020 vindt de eerste Brusselse Dag van de Meertaligheid plaats. De Dag van de Meertaligheid wil iedereen die met meertaligheid in Brussel begaan is, samenbrengen, ruimte geven aan uitwisseling van plannen en ideeën en kennismaken met andere talen. In de voormiddag wordt de dag plechtig gestart met een verwelkoming van de voorzitter en de ondervoorzitter van het Brussels Parlement Rachid Madrane en Guy Vanhengel. Tijdens de voormiddag lanceert minister Gatz in het halfrond van het Brussels Parlement de nieuwe Raad voor Meertaligheid. Vervolgens zal het nieuwe initiatief BeTalky toegelicht en het logo van de Brusselse meertaligheid voorgesteld worden. Stand-up comedian Dena Vahdani bekijkt meertaligheid eens van een andere meer luchtige kant.

In de namiddag komt het praktische werk aan bod. Het Huis van het Nederlands organiseert in de Spiegelzaal van het parlement conversatietafels waarbij u al doende van elkaar andere talen leert. De dag eindigt met een apero in meertalige stijl.

Brusselse Dag van de Meertaligheid rechtstreeks via livestream

Wegens de covid-maatregelen is de aanwezigheid in het Brussels Parlement beperkt. Daarom is de hele dag via livestream vanuit het Brussels Parlement te bekijken. Er is een interactief deel: na de voorstelling van de Raad voor Meertaligheid kan elke deelnemer aan een Q&A deelnemen.

U vindt hierover alle informatie via de volgende links

Europese Dag van de Meertaligheid

Nog op zaterdag 26 september 2020 organiseert de Europese Unie in het Europees Parlement haar traditionele Dag van de Meertaligheid. Minister Sven Gatz, die vorig jaar op die dag aanwezig was, zal bij wijze van samenwerking en ondersteuning in de namiddag aan een debat in het Europees Parlement deelnemen.