VGC lanceert oproep voor een staycation voor en door Brusselaars

09.06.2020

Dinsdag 9 juni 2020 — De Vlaamse Gemeenschapscommissie vraagt aan organisaties en de Brusselse bewoners om een aangepast en uitgebreid vrijetijdsaanbod uit te werken voor Brusselaars die een staycation houden, zij blijven tijdens de zomervakantie thuis. Iedereen met een idee om er een onvergetelijke zomer van te maken, kan tot 10.000 euro steun krijgen voor het organiseren van jeugd-, cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. De oproep wil de vele kunstenaars opnieuw aan de slag helpen.

In totaal maakt het VGC-college 1 miljoen euro vrij om deze initiatieven te ondersteunen. De bedoeling is om de heropstart van Brussel als bruisende hoofdstad te stimuleren. Alle Brusselaars, organisaties, verenigingen en burgerinitiatieven krijgen de kans om met hun ideeën een voorstel in te dienen voor 20 juni (voor projecten vanaf 30 juni) en voor 15 juli (voor projecten vanaf 1 augustus). De activiteiten moeten plaatsvinden tussen 30 juni en 31 augustus 2020 en dat in de wijken en in de openbare ruimte verspreid over het hele Brussels Gewest. Alle activiteiten moeten toegankelijk zijn voor publiek en moeten logischerwijs beantwoorden aan de veiligheidsmaatregelen.

Waarom is dit belangrijk?

Na het isolement van de afgelopen weken, heeft iedereen nood aan opnieuw buiten komen. De oproep wil het voor jong en oud mogelijk maken deze zomer opnieuw op een veilige manier te sporten, spelen en leren – en dat in de wijken verspreid over het hele Brussels Gewest.

Deze oproep schenkt extra aandacht aan (projecten die zich richten op) gezinnen, Brusselaars in een precaire situatie en wil het culturele leven opnieuw laten floreren.

Het VGC-college beseft dat de zomer van 2020 anders dan anders zal zijn. Maar zij wil het diverse en verrassende aanbod dat er normaal is voor de Brusselaars toch blijven garanderen. Alle info over de oproep en hoe een project in te dienen via deze link

“We reiken de hand uit naar de Brusselaars zelf om er een onvergetelijke zomer van te maken,” zegt VGC-collegelid voor cultuur, jeugd en sport Pascal Smet. “Vaak zijn het buurtbewoners zelf die weten wat een wijk nodig heeft. De coronacrisis deed veel Brusselaars beseffen dat publieke ruimte in de stad er evengoed is om te ontspannen, om elkaar te ontmoeten, om te spelen en te sporten. Tijdens de staycation investeren we in talloze activiteiten zodat Brusselaars hun stad kunnen (her)ontdekken. Bovendien zetten we kunstenaars en andere initiatiefnemers opnieuw aan het werk tegen een eerlijke verloning.”

“Met dit initiatief dagen we organisaties en Brusselaars uit om iets origineels te bedenken voor andere Brusselaars die hun vakantie in onze stad doorbrengen: een uitstap naar een waardevol maar weinig bekend plekje, een spel dat clubs uitdaagt elkaar te bekampen in een sport die ze nog niet hebben beoefend, door je nieuwe buurvrouw uitgenodigd worden op een typische dansvoorstelling uit dat verre land waar zij vandaan komt, een wandeling langs de bezienswaardigheden van een wijk aan de andere kant van de stad, … geef je verbeelding de vrije teugel en dat wordt een onvergetelijke staycation!” zegt collegelid Sven Gatz. 

“We maken Brussel klaar voor een fijne zomer, aangepast aan de nieuwe realiteit. We maken extra publieke ruimte vrij voor de Brusselaars via speelstraten, woonerven en autoluwe zones. Zo maken we werk van een uitgebreid, fijnmazig zomeraanbod in de verschillende wijken, dat tegelijk ook de relance van Brussel ondersteunt. Dankzij de uitstekende samenwerking kunnen we deze zomer het verschil maken voor veel Brusselaars,” zegt VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt.

Meer info

Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet: Reine Nkiambote 

  • rnkiambote@gov.brussels
  • +32 490 13 86 79
  • www.pascalsmet.brussels