Zoekresultaten

7 resultaten

Sportswitch, een Brusselse tweedehands- en weggeefwinkel opent binnenkort

Een gebrek aan sportkledij is voor mensen in een kwetsbare situatie één van de voornaamste drempels om te starten met sporten. Daarom lanceert de Vlaamse Gemeenschapscommissie samen met loopclub Les Gazelles de Bruxelles ‘Sportswitch’, een tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkledij.

“Sporten is niet enkel goed voor onze gezondheid, het brengt ook mensen samen. We willen er dus alles aan doen om de drempel om te sporten zo laag mogelijk te maken. De nieuwe tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkledij maakt sport toegankelijker voor veel mensen, zorgt voor tewerkstelling én wordt een ontmoetingsplek voor elke sportfanaat,” zegt VGC-Collegelid voor Sport, Jeugd en Cultuur Pascal Smet.

De laatste jaren namen zowel de sportsector als de VGC reeds verschillende initiatieven om tegemoet te komen bij inschrijvingsgelden van sportactiviteiten voor mensen met een beperkt inkomen. De financiële drempel om in te schrijven werd dus verlaagd. Maar mensen in armoede gaven aan dat iedere kost die er naast het inschrijvingsgeld bijkomt, een probleem vormt. Op 29 januari openen Les Gazelles de Bruxelles daarom ‘Sportswitch', een tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkledij.

De winkel

Sportswitch is een online webwinkel én een fysieke winkel waar iedere Brusselaar terecht kan voor sportkleding. Betalen gebeurt met een stempelkaart. Brusselaars met het statuut van verhoogde tegemoetkoming ontvangen elk jaar 1 gratis stempelkaart. Andere Brusselaars betalen 15€ voor diezelfde stempelkaart. Daarnaast wordt ook de link met Paspartoe gemaakt. Er worden Paspartoe-kaarten aangemaakt en kunnen er  Paspartoe-punten gespaard en omgeruild worden.

De winkel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de VGC en Les Gazelles de Bruxelles. De vrijwilligerswerking van Les Gazelles de Bruxelles voorziet de uitbating van de winkel en ontvangt alle bezoekers graag met een gratis warm kopje thee of koffie.

De winkel opent op zaterdag 29 januari. Alle praktische informatie om je nieuwe sportoutfit te kunnen samenstellen of om je oude sportkleding te doneren vind je hier terug.

Een circulaire hub

Door een tweede leven te geven aan sportkledij werken de VGC en Les Gazelles samen om zoveel mogelijk Brusselaars aan te zetten tot levenslang bewegen en sporten. Kledingstukken worden bij aanvang ingezameld via inzamelboxen op meerdere Brusselse (sportieve) locaties. De fysieke winkel bevindt zich op de site van GC Nekkersdal waar reeds gelijkaardige initiatieven te vinden zijn zoals de Fietsbieb en de Babytheek.

Les Gazelles De Bruxelles

Als looporganisatie met een focus op kansengroepen, voelen Les Gazelles de Bruxelles in de praktijk hoe hard de nood naar sportkledij leeft. Ook in hun samenwerkingen met andere partners kwam deze nood vaak naar boven. Ze bouwden zelf reeds een beperkt aanbod uit om eigen sporters te bedienen van schoenen en loopkleding. Als club zetten ze in samenwerking met de VGC-sportdienst de stap naar een groter aanbod, voor een groter publiek.

"Les Gazelles is er niet enkel om sport te stimuleren; we tonen aan nieuwkomers ook Brussel stad, en hebben zo een ingang om jongeren bewust te maken van lokale gewoontes, en ze een thuis te laten vinden in elkaar. Om dat te kunnen realiseren, moeten natuurlijk eerst de basisbehoeften gedekt zijn," aldus Nejib Murad, teamcoach bij Les Gazelles.

Om zo veel mogelijk Brusselaars kansen te bieden, heeft Les Gazelles De Bruxelles veel cruciale partnerschappen die ze adequaat kunnen inzetten.  De schaal, meerwaarde en ambitie van de algehele werking van de club leidde ertoe dat de VGC hun structurele middelen verdubbelt vanaf 2022.

Meer info vind je op www.sportswitch.be

Volg gratis workshops toegankelijk Nederlands

Image
Hoe schrijft en spreekt u toegankelijk Nederlands voor en met een divers Brussels publiek? Volg een gratis workshop en leer waar u op moet letten om duidelijk te communiceren met anderstaligen,  laaggeletterden of mensen in armoede.
Meer over Volg gratis workshops toegankelijk Nederlands

Selecteer een uniek vrijwilligersverhaal en win een plaats in de rondreizende expo van Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel

Image
Samen met het Steunpunt lanceren we een actie om vrijwilligers in de kijker te zetten. Nomineer een uniek vrijwilligersverhaal uit je werking en win een persoonlijk paneel in de rondreizende expo met vrijwilligersverhalen van het Steunpunt.
Meer over Selecteer een uniek vrijwilligersverhaal en win een plaats in de rondreizende expo van Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel

Toegankelijk Nederlands

Toegankelijk Nederlands

Wilt u een divers Brussels publiek bereiken? Mensen met een basiskennis Nederlands, kortgeschoolden, mensen in armoede? Hoe past u uw folders, website, presentaties of gesprekken aan?

Volg een vorming toegankelijk Nederlands schrijven

Leer hoe u uw brieven, e-mails, website, brochures, reglementen of presentaties dankzij kleine aanpassingen toegankelijker maakt. Waar moet u op letten, welke formuleringen vermijdt u beter en hoe structureert u uw tekst?

Er is een basisworkshop  en een uitbreiding over wervend schrijven. Kent u de basis al, dan kunt u alleen naar die vervolgsessie komen.

© VGC

Basisworkshop toegankelijk schrijven 

In deze interactieve basisworkshop

  • ervaart u zelf wat toegankelijke taal is
  • beseft u waarom toegankelijke taal belangrijk is
  • krijgt u 10 tips om zelf uw teksten begrijpelijker te maken voor een breed publiek
  • bekijkt u teksten door de ogen van uw doelgroep
  • krijgt u feedback op uw eigen tekst
  • past u de tips meteen toe

Stuur op voorhand uw tekst door. We geven elkaar tijdens de sessie feedback en herschrijven (stukjes van) onze eigen teksten. ​​​Voor alle soorten teksten: brieven, mails, webteksten, brochures, uitnodigingen, reglementen, formulieren ...
 

Volgende workshop: maandag 22 januari 2024 = VOLZET

Geef uw interesse door via dit formulier. Ik hou u dan op de hoogte van nieuwe data.

Uitbreiding: toegankelijk én wervend schrijven 

U volgde de basisworkshop al. U kent de basis om toegankelijke teksten te schrijven zodat een divers publiek uw boodschap begrijpt. Maar is uw tekst dan nog wel wervend? Kan uw brochure, uitnodiging, nieuwsbrief … wel mooi en aantrekkelijk zijn als het ook ‘toegankelijk’ moet zijn?

Wat leert u in deze workshop?

  • Hoe schrijft u wervend?
  • Hoe past u de tips ‘toegankelijk schrijven’ toe op wervende teksten?
  • Hoe zorgt u voor een mooie maar toegankelijke ‘vorm’?
  • Hoe toegankelijk en wervend zijn uw teksten?

Stuur op voorhand een tekst door waaraan u wil werken. We geven elkaar tijdens de workshop feedback en herwerken samen onze teksten. Dat kunnen brochures en flyers zijn, berichten op social media, uitnodigingen, nieuwsbrieven, webteksten …

Volgende workshop: donderdag 1 februari 2024 = VOLZET

Geef uw interesse door via dit formulier. Ik hou u dan op de hoogte van nieuwe data.

Volg een vorming toegankelijk Nederlands spreken

Hoe voert u een gesprek, in het Nederlands, met iemand die (nog) niet zo goed Nederlands spreekt? Door toegankelijk Nederlands te spreken, geeft u een oefenkans aan wie Nederlands studeert. U bereikt een groter, en meer divers doelpubliek. Uw gesprekspartner begrijpt uw boodschap sneller en beter.
Een interactieve workshop op maat. U oefent gesprekjes in de context van uw organisatie.

  • Volgende workshop: nog geen vaste datum.
  • Geef uw interesse door via onderstaand formulier. We bekijken dan wat mogelijk is.
© VGC

Schrijf u in voor een vorming toegankelijke taal

Voor wie?

  • Voor medewerkers van organisaties uit het N(ederlandstalige)-netwerk in Brussel. Dat zijn organisaties die subsidies krijgen van de VGC of op een andere manier samenwerken met het N-netwerk.
  • Voor medewerkers die Nederlandskundig zijn (minstens niveau B1). Dit is geen grammatica- of spellingsles om Nederlands bij te leren. 

Interesse?

Vul het formulier in. De taaladviseur bevestigt uw inschrijving.

Wilt u graag een aparte workshop voor uw organisatie (vanaf 8 personen)? Stel uw vraag via het formulier. De taaladviseur contacteert u om de mogelijkheden te bespreken.

Waar?

In het VGC-administratiehuis
Emile Jacqmainlaan 135
1000 Brussel

De vormingen zijn gratis
Bekijk ook de vormingen van het Huis van het Nederlands Brussel of Ligo Brusselleer.

Hoe toegankelijk is uw communicatie?

Wilt u communiceren met nieuwkomers, personen in armoede, anderstaligen, mensen die nog niet zo goed Nederlands kennen?
Wilt u een nieuw communicatieproduct of kanaal ontwikkelen voor deze doelgroepen? Of wilt u nagaan hoe u uw communicatie kunt verbeteren?

Analyseer uw communicatie met een checklist of organiseer een focusgroep om de opinie van uw doelgroep te krijgen.

Laat uw tekst herschrijven

Wilt u uw folders, website of brieven leesbaar maken voor een breed publiek, ook voor mensen met een basiskennis Nederlands? De VGC-taaladviseur bekijkt hoe toegankelijk uw teksten zijn en stelt een verbeterde tekst op. Mét concrete feedback en tips.

Bent u als Brusselse organisatie verbonden aan de VGC? Krijgt u subsidies van de VGC? Dan kunt u gratis gebruikmaken van deze dienstverlening. Stuur uw vraag door naar de taaladviseur toegankelijk Nederlands.

Schrijf u in voor een workshop toegankelijk Nederlands

De workshops zijn momenteel volzet. U kunt wel uw interesse doorgeven, dan hou ik u op de hoogte van nieuwe geplande data.

Ik ben geïnteresseerd in:
Lees hier de privacyverklaring.

Inspiratie rond taken per sector die je zou kunnen doen

Een overzicht van de openstaande vrijwilligersvacatures in Brussel vind je op de website van het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Je kan een selectie maken op doelgroep, sector, takenpakket, enzovoort.

Vrijwilligerswerk doen bij een Nederlandstalige organisatie is ook de perfecte manier om je Nederlands te oefenen. Wil je meer informatie over oefenkansen Nederlands via vrijwilligerswerk, dan kan je terecht bij het Huis van het Nederlands.

Ook bij de VGC kan je als vrijwilliger aan de slag. Hieronder geven we je een overzicht mee ter inspiratie. 

Boekenbende en bibliotheken

Leest u graag voor en houdt u van kinderen? Doe dan mee met de Boekenbende. Vrijwilligers lezen boekjes voor in een gezin waar dat weinig gebeurt.

Andere mogelijkheden :

  • boeken mooi maken (kaften, etiketten kleven en… kletsen)
  • balie verzorgen
  • evenementen organiseren
  • besturen in bibliotheekraden

Meer informatie vind je op www.boekenbende.be of www.brusselsebibliotheken.be

Erfgoed

  • verzamelen van erfgoed bij mensen
  • het digitaliseren en scannen van het erfgoed om het op de erfgoedbank te zetten

Meer informatie vind je op www.erfgoedcelbrussel.be.

Gemeenschapscentra – sociaal-cultureel werk

In de 22 gemeenschapscentra werken heel wat vrijwilligers. Begeleid er conversatietafels voor anderstaligen of kinderateliers, of werk mee aan activiteiten zoals het Plazey-Festival…

Andere mogelijkheden:

  • onthaal (van kinderen en ouders)
  • logistieke (klaarzetten en opruimen) of praktische (kassa – bar) hulp op evenementen
  • bestuursvrijwilliger in de Raad van Bestuur
  • animator in creatieve ateliers
  • organisatie van activiteiten
  • meedenken en praten in gemeenschapsfora

Meer informatie vind je op de website van N22

Onderwijs

Als je als vrijwilliger wil helpen op een school, spreek dan zeker de directie van de school aan. Je kan de school (van je kind(eren)) helpen op verschillende manieren, zoals:

  • hulp bij kleine werkjes
  • begeleiding tijdens uitstapjes
  • helpen in de oudervereniging die acties organiseert voor de school

Vind de scholen op www.onderwijsinbrussel.be.

Ben je een (toekomstige) leerkracht of logopedist? Word dan vrijwilliger op onze speelpleinen. Daar oefenen anderstalige kinderen het Nederlands op een speelse manier.

Jeugd

  • leider worden in de jeugdbeweging
  • een vereniging mee besturen
  • kansarme jeugd ondersteunen
  • allerlei klusjes en permanentie doen in het jeugdcentrum Aximax

Meer informatie over jeugd vind je op www.jonginbrussel.be.

Sport

Vrijwilliger bij de sportdienst

Wat kan je zoal doen? Een greep uit de mogelijke taken:

  • begeleiding van activiteiten op evenementen (standen en attracties begeleiden, Stadskriebels, voorloper bij veldlopen …)
  • logistieke hulp bij evenementen: dit kan een fysieke taak (bijv. hulp bij het opbouwen of afbreken) of een administratieve taak (bijv. resultaatverwerking/secretariaat) zijn
  • begeleiding naschoolse sport (omnisport of sportspecifiek): laat ons weten op welke dagen je kan
  • begeleiding van sportactiviteiten (start-to-run, seniorensport …)
  • assisteren van fietslessen
  • vervoer naar en van activiteiten (woensdagmiddag- en naschoolse sport)

Vrijwilliger bij een Brusselse sportclub of sportorganisatie

In een sportclub zijn er tal van taken die in de handen van de vrijwilligers liggen. Sommige taken zijn eenmalig, andere wekelijks. 
Mogelijke taken in een sportclub zijn:

  • administratieve taken (inschrijvingen, teamadministratie ...)
  • hulp tijdens een tornooi of evenement
  • hulp op een eetfestijn
  • terrein- of ploegafgevaardigde
  • hulp in de kantine
  • ploeguitrusting wassen
  • materiaalverantwoordelijke
  • vervoer van en naar jeugdwedstrijden
  • hulptrainer 
  • hulp bij specifieke doelgroepen (bijv. helpen bij duikactiviteiten voor personen met een beperking (materiaal, duikpak aantrekken)
  • ...

Neem gerust zelf contact op met een sportclub in je buurt en vraag of ze jouw hulp kunnen gebruiken.
Misschien ben jij wel de vrijwilliger die ze nog nodig hebben om alles nog vlotter te laten verlopen.
Een overzicht van de clubs vind je via de zoekmodule (nog de gemeente en/of de sporttak selecteren)

Welzijn

  • meehelpen in een woonzorgcentrum?
  • mensen met een beperking een administratief handje helpen? Of samen op stap gaan?
  • je luister- en gespreksvaardigheden aanwenden bij telefonische en online hulpverlening?
  • samen koken?
  • taalbuddy zijn voor nieuwkomers of niet-begeleide minderjarige vluchtelingen?

Meer informatie over de Brusselse welzijnssector vind je onder meer via het Kenniscentrum Wonen, Welzijn en Zorg en www.desocialekaart.be

Ontdek de gloednieuwe website van Sociaal-Cultureel Werk Brussel

Image
Waar kan ik zingen in een koor in Schaarbeek? Kan ik me actief inzetten om ongelijkheid te bestrijden in de samenleving? Kan ik ergens leren mijn eigen fiets te repareren? Op al deze vragen vindt u antwoord op deze nieuwe VGC-website waar meer dan 600 verenigingen binnen de sociaal-culturele sector staan verzameld.
Meer over Ontdek de gloednieuwe website van Sociaal-Cultureel Werk Brussel

CoNnect

CoNnect

Buddyproject met en voor Brusselaars

Brussel is een grootstad met een open kijk op de wereld, waar elke dag mensen aankomen om een nieuw leven op te bouwen.

CoNnect Brussel bouwt bruggen tussen nieuwe en minder nieuwe Brusselaars. Het is een buddyproject met en voor Brusselaars. Zo verwelkomen we nieuwkomers en bouwen we aan een open en warme stad voor iedereen.

Bent u nieuwkomer in Brussel?

Bent u nieuwkomer in Brussel?

Het is niet altijd gemakkelijk om uw weg te vinden in Brussel. Zou u graag iets leuks doen met iemand die Brussel goed kent? Via CoNnect Brussel leert u nieuwe mensen kennen en ontdekt u de stad samen met uw buddy.
Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.
Wees Brusselaar, word buddy
Ruth is Brusselaar en neemt deel aan het buddyproject CoNnect

Wees Brusselaar, word buddy

Voor nieuwkomers kan Brussel een ingewikkelde stad zijn. Met CoNnect Brussel bouwen we samen aan een warme en verwelkomende stad. Wilt u buddy worden van een nieuwkomer? Door samen leuke dingen te doen, leert u Brussel kennen vanuit een andere invalshoek.
Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.
Wilt uw organisatie meedoen met CoNnect Brussel?

Wilt uw organisatie meedoen met CoNnect Brussel?

Heeft u een interessant aanbod om te ontdekken? Wil u graag nieuwe Brusselaars betrekken bij uw werking?
Klik hier voor meer informatie over CoNnect Brussel en over de mogelijkheden om samen te werken.
Ontdek CoNnect verhalen

Ontdek CoNnect verhalen

Bekijk hier video’s met verhalen van buddyduo’s Ahmed en Ruth, Geert en Selcuk & Alaa en Hilde.
Met steun van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie en de Vlaamse Overheid. Naar een meer geïntegreerd migratiebeleid via AMIF.