Zoekresultaten

16 resultaten

VGC-meerjarenplan 2021-2025: Brussel maken we samen

Het VGC-College presenteert vandaag voor het eerst in de geschiedenis van de VGC een strategisch meerjarenplan dat alle aspecten van het VGC-beleid samenbrengt. Dit ambitieus plan vertaalt de beleidskeuzes in concrete doelstellingen en acties voor de komende jaren.
De VGC ging hiervoor samen met de Brusselaars aan de slag en gooide de deuren open voor iedereen die wilde meedenken over antwoorden op de Brusselse uitdagingen van vandaag en morgen. Honderden Brusselaars, organisaties en instellingen uit het N-netwerk en medewerkers van de VGC-administratie reikten ideeën en aanbevelingen aan.  
Heel wat aanbevelingen uit het participatietraject Stadspiratie, uit de uitgebreide Ronde van Brussel voor schoolteams en vanuit de adviesraden kan je als concrete actie terugvinden in dit meerjarenplan. In het plan zijn de aanbevelingen uit Stadspiratie en de Ronde van Brussel aangeduid door hun specifieke logo.

Uitdagingen voor de stad

Brussel blijft groeien. En de grootstedelijke uitdagingen groeien mee. Er is nood aan nieuwe scholen, crèches, sport- en ontmoetingsplaatsen voor Brusselaars. De sociale evolutie, de superdiversiteit van ons Gewest en de armoede in onze stad vragen ook de komende jaren sterke antwoorden.

VGC-Collegevoorzitter Elke Van den Brandt: 'Met dit Meerjarenplan leggen we de doelstellingen en acties vast die tot 2025 ons beleid bepalen. We bouwen elke dag aan een leefbare en duurzame stad, waar het goed is om op te groeien als kind. Dat doen we door bijvoorbeeld in te zetten op kwalitatieve kinderopvang en gezinsondersteuning. We voorzien daarom jaarlijks 1,3 miljoen euro waarmee we de capaciteit van de kinderopvang met inkomenstarief verder uitbreiden en het tekort aan betaalbare kinderopvang aanpakken. Dit draagt bij tot gelijke kansen van bij de start voor onze ketjes.'

167 beleidsacties voor de komende 5 jaar

Met 167 beleidsacties wil de VGC een antwoord bieden op die uitdagingen. De zeven grote beleidsdoelstellingen drukken de beleidsambities van het VGC-College voor Brussel uit:

  1. Brusselaars kunnen hun talenten maximaal ontwikkelen.
  2. Brussel is een kind- en jeugdvriendelijke stad.
  3. We bouwen mee aan een meertalig Brussel.
  4. We betrekken alle mogelijke Brusselaars bij het vormgeven van ons beleid en aanbod 
  5. Brussel is een bruisende en levendige stad, waar mensen zich met elkaar verbonden voelen. 
  6. Brussel zorgt en beweegt.
  7. De VGC is een wendbare en samenwerkende overheid.

Die 7 beleidsdoelstellingen krijgen vertaling in 33 concretere actieplannen en 167 acties.

Collegelid Sven Gatz: 'Dit Strategisch Meerjarenplan opent mooie perspectieven. Het stemt me zeer tevreden dat we blijven inzetten op scholenbouw en de verbetering van onze onderwijskwaliteit, zodat onze schoolgaande kinderen en jongeren maximaal hun talenten kunnen blijven ontwikkelen. Vanuit de VGC werken we ook mee aan de uitbouw van een meertalig Brussel, dat we vanuit onze openheid naar anderstaligen toe sterk zullen ondersteunen. Tenslotte zijn we er ook in geslaagd met vernieuwende participatietechnieken als Stadspiratie en de Ronde van Brussel, het specifieke traject in het onderwijs, de betrokkenheid van onze burgers, jong en oud, bij het beleid te versterken.'

De VGC is er voor de Brusselaar

De VGC richt zich met het meerjarenplan vanzelfsprekend tot de Nederlandstalige Brusselaars, maar net zo goed tot iedereen die zich aangesproken voelt door het Nederlandstalige netwerk van diensten en voorzieningen, of die er spontaan mee in contact komt. Dat zijn veel mensen, met de meest uiteenlopende achtergronden, noden en passies. 

Collegelid Pascal Smet: 'Ik heb veel zin om de komende jaren met jullie aan deze stad te werken, en daar is dit meerjarenplan een mooie weerslag van. Ik wil van Brussel met én voor jullie een warme stad maken. Het verheugt me om vandaag zoveel solidariteit en engagement te zien. In deze moeilijke tijden kunnen we tonen dat de mensen het vuur zijn van deze samenleving. We laten elkaar niet los. Maar in 2021 wil ik mensen terug uit hun huizen en uit hun bubbels halen zodat ze mekaar en mekaars leefwereld leren kennen. Dat is wat mensen verrijkt en gelukkig maakt. Laten we samen het verschil maken in Brussel.'


Het meerjarenplan is dynamisch

De VGC is een wendbare en samenwerkende overheid die de ogen openhoudt en inspeelt op een stad die samen met haar inwoners voortdurend transformeert. Het strategisch meerjarenplan is een dynamisch plan. We gaan de komende jaren bijvoorbeeld verder aan de slag met de ideeën van Stadspiratie en de Ronde van Brussel, we zetten nieuwe participatietrajecten op en werken nauw samen met de adviesraden. Zo blijven we het plan verfijnen en concretiseren.

Van meerjarenplan naar meerjarenbegroting

Het strategisch meerjarenplan dat nu voorligt, vormt een cruciale stap in de omschakeling die de VGC de komende jaren maakt op het vlak van strategische planning en financieel beheer. Vanaf 2022 wordt het juridisch en technisch ook mogelijk om de acties en de actieplannen in het meerjarenplan direct te koppelen aan de begroting. 

Na de goedkeuring van het plan door de Raad van de VGC zijn de documenten beschikbaar.

 

VGC-College stelt meerjarenplan 2021-2025 voor: Brussel maken we samen

Brussel, 21 april 2021 - Op 6 mei presenteert het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zijn strategisch meerjarenplan 2021-2025. Dat plan brengt alle aspecten van het VGC-beleid voor de komende jaren samen. Het meerjarenplan vertaalt de beleidskeuzes van de VGC  in concrete doelstellingen en acties voor Brussel en voor de Brusselaars.

Bent u geïnteresseerd in de toekomst van het Brussels Gewest? Misschien gaf u in 2020 tijdens Stadspiratie of de Ronde van Brussel al een idee voor Brussel? De VGC verwerkte eind 2020 de input uit die inspraaktrajecten in het meerjarenplan ‘Brussel maken we samen’.

Online infomoment voor Brusselaars over grote lijnen VGC-meerjarenplan

Tijdens een open online infomoment voor Brusselaars en het N-netwerk op donderdag 6 mei (20 tot 21.30 uur) geven de VGC-collegeleden uitleg bij de grote pijlers van het meerjarenplan 2021-2025. Ze staan stil bij alle input die ze kregen via de inspraaktrajecten en ze leggen uit hoe ze die feedback verwerkt hebben in het plan. Verder bespreken ze hoe ze met Brusselaars en organisaties en instellingen uit het N-netwerk kunnen samenwerken om dit toekomstplan te realiseren.

U kunt vooraf vragen of reacties doorgeven. De collegeleden bespreken ze tijdens het infomoment.

Uitdagingen voor de stad

Brussel blijft groeien. En de grootstedelijke uitdagingen groeien mee. Er is nood aan nieuwe scholen, crèches, sport- en ontmoetingsplaatsen voor Brusselaars. De sociale evolutie, de superdiversiteit en de armoede in onze stad vragen ook de komende jaren sterke antwoorden.

VGC-Collegevoorzitter Elke Van den Brandt:

We willen snel kunnen inspelen op verrassingen en nieuwe noden, en tegelijk een heldere kijk houden op de stad van morgen: daarvoor dient dit Strategisch Meerjarenplan. Om van Brussel een stad op mensenmaat te maken. Om Brusselaars vooruit te helpen die daar nú nood aan hebben – en duurzaam te bouwen aan een Brussel waar iedereen zich thuis voelt, waar je jong wil zijn en oud kan worden.”

167 beleidsacties voor de komende 5 jaar

Met 167 beleidsacties wil de VGC een antwoord bieden op die uitdagingen. Het meerjarenplan bevat 7 grote beleidsdoelstellingen. Die drukken de beleidsambities van het VGC-College voor Brussel uit:

  1. Brusselaars kunnen hun talenten maximaal ontwikkelen.
  2. Brussel is een kind- en jeugdvriendelijke stad.
  3. We bouwen mee aan een meertalig Brussel.
  4. We betrekken alle mogelijke Brusselaars bij het vormgeven van ons beleid en aanbod. 
  5. Brussel is een bruisende en levendige stad, waar mensen zich met elkaar verbonden voelen. 
  6. Brussel zorgt en beweegt.
  7. De VGC is een wendbare en samenwerkende overheid.

Die 7 beleidsdoelstellingen worden vertaald in 33 concrete actieplannen en 167 acties.

Collegelid Sven Gatz:

De afgelopen jaren hebben we massaal geïnvesteerd in nieuwe scholen. Maar kleine ketjes worden groot, en dus is er naast een verdere capaciteitsuitbreiding van het lager onderwijs ook een inhaalbeweging nodig voor het secundair onderwijs. En een schoolgebouw is geen school zonder een enthousiaste leraarskamer. Daarom willen we de Brusselaars warm maken voor het mooiste beroep ter wereld en investeren we verder in de kwalitatieve ondersteuning van het Onderwijscentrum Brussel.”

De VGC is er voor alle Brusselaars

De VGC richt zich met het meerjarenplan vanzelfsprekend tot de Nederlandstalige Brusselaars, maar net zo goed tot iedereen die zich aangesproken voelt door het Nederlandstalige netwerk van diensten en voorzieningen, of die er spontaan mee in contact komt. Dat zijn veel mensen, met de meest uiteenlopende achtergronden, noden en passies. 

Collegelid Pascal Smet:

We hebben veel zin om de komende jaren samen aan deze stad te werken, en daar is dit meerjarenplan een mooie weerslag van. We willen van Brussel met én voor jullie een warme stad maken. Het doet deugd om vandaag zoveel solidariteit en engagement te zien. In deze moeilijke tijden kunnen we tonen dat de mensen het vuur zijn van deze samenleving. We laten elkaar niet los. Maar na deze periode willen we mensen terug uit hun huizen en uit hun bubbels halen, zodat ze elkaar en elkaars leefwereld leren kennen. Dat is wat mensen verrijkt en gelukkig maakt. Laten we samen het verschil maken in Brussel.”

Het meerjarenplan samengevat op een website

Op 21 april lanceert de VGC een website die het meerjarenplan samenvat. Op die website vindt u een toelichting bij elk van de zeven pijlers.

Op de website kunt u ook het volledige plan downloaden, net als de resultaten van Stadspiratie en de Ronde van Brussel.

Inschrijven voor de online infosessie

Bent u benieuwd? Hebt u een vraag of een reactie? Schrijf u in voor het online infomoment en geef uw vraag door. Dat kan tot en met 30 april. Na inschrijving ontvangt u de link voor de infosessie.

Contactinfo

Meerjarenplan VGC 2021-2025

Publicatie Type
vierkant titel
Deze publicatie is niet te bestellen. U kunt ze wel downloaden.
Download
Meerjarenplan VGC 2021-2025   (pdf, 10.58 MB)
Info toegankelijkheid

Dit document is niet toegankelijk opgebouwd. Kunt u het niet raadplegen? Neem contact op met info@vgc.be.

Heel wat aanbevelingen uit het participatietraject Stadspiratie, uit de uitgebreide Ronde van Brussel voor schoolteams en vanuit de adviesraden kan je als concrete actie terugvinden in dit meerjarenplan. 

De VGC richt zich met het meerjarenplan tot de Nederlandstalige Brusselaars en tot iedereen die zich aangesproken voelt door het Nederlandstalige netwerk van diensten en voorzieningen, of die er spontaan mee in contact komt.

Vlaamse Gemeenschapscommissie bereikt akkoord over historische meerjarenbegroting

Vandaag is voor het eerst in de geschiedenis van de Vlaamse Gemeenschapscommissie de meerjarenbegroting van de VGC ingediend. Dat is historisch, omdat de VGC tot nog toe werkte met jaarlijkse begrotingen. De meerjarenbegroting is gekoppeld aan het strategisch meerjarenplan, dat is uitgewerkt in samenspraak met burgers, organisaties uit het N-netwerk, de VGC administratie en de collegeleden.

De meerjarenbegroting is een essentiële component van een nieuwe bestuurscultuur, gericht op de Brusselaars en hun toekomst. We koppelen budgetten aan gerichte doelstellingen uit het meerjarenplan, wat ons toelaat om op lange termijn te werken, en echt te investeren in de toekomst van de Brusselaars. Ik dank de collega’s hartelijk voor de constructieve samenwerking die heeft geleid tot deze eerste, historische, meerjarenbegroting”, aldus collegevoorzitter Elke Van den Brandt.

Een belangrijke beleidsdoelstelling van dit college is de maximale ontwikkeling van de talenten van de Brusselaars. Het Nederlandstalig onderwijs speelt daarin een cruciale rol. Met de meerjarenbegroting koppelt de VGC daar vandaag ook de nodige budgetten aan. De VGC investeert zodat het Nederlandstalig onderwijs in Brussel kan blijven groeien, en meer Brusselse kinderen een plek kunnen krijgen op school, zowel in het basisonderwijs, met een groei van 1281 plaatsen, als in het secundair onderwijs, met een groei van 1310 plaatsen.

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijft groeien. Begin oktober telden de Nederlandstalige scholen meer dan 50.000 leerlingen. Dat is een groei van 1,7 % ten opzichte van vorig schooljaar. Het is onze opdracht om te blijven investeren in voldoende extra zitjes op de schoolbanken, daar waar de noden het hoogst zijn, zodat elk kind kan rekenen op een kwaliteitsvolle plaats in het onderwijs. We maken daartoe goede afspraken met de inrichtende machten, de Vlaamse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. We zien erop toe dat de projecten zo snel en efficiënt mogelijk worden gerealiseerd. In 2022 starten 21 schoolvestigingen met bouwen of met een nieuwe fase van een lopend infrastructuurdossier. Bij 13 daarvan neemt de VGC de volledige financiering, of een deel ervan, voor haar rekening. In totaal worden 1.281 plaatsen in het basisonderwijs en 1.310 plaatsen in het secundair onderwijs gecreëerd. Opvallende projecten zijn de nieuwe basisscholen voor Poelbos en De Kleine Geuzen in Jette, Steinerschool in Anderlecht, Zavelberg in Sint-Agatha-Berchem, De Stadsmus in Oudergem en Sint-Martinus en Imelda in Molenbeek”, zegt Sven Gatz, collegelid bevoegd voor Onderwijs.

Voor de bevoegdheden Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra en Samenleven & Diversiteit stijgt de enveloppe aanzienlijk voor de periode 2022-2025. Hiermee wordt onder meer het kunstenbeleid versterkt, investeert de VGC in de renovatie van twee Gemeenschapscentra (GC Nekkersdal en GC Maalbeek) en worden extra middelen voor sportinfrastructuur en -verenigingen voorzien. Collegeleden Smet en Van den Brandt slaan vanuit hun bevoegdheden de handen in elkaar om in te zetten op het welzijn van kinderen en jongeren in onze stad en om eenzaamheid bij ouderen aan te pakken. In 2022 zal het proefproject CoNnect, dat gericht is op sociale netwerking en participatie voor inburgeraars, worden geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie zal een duurzaam kader worden ontwikkeld zodat we ook na juni 2022 Brusselse inburgeraars warm kunnen onthalen in het N-netwerk. Tot slot zal nog meer op onze (amateur) kunstenaars worden ingezet. Eerder dit jaar werd het ambitieuze Plan Atelier gelanceerd, waarbij atelierruimte wordt gecreëerd voor kunstenaars op korte, middellange en lange termijn.

De transitie van Brussel naar een stad op mensenmaat is al jarenlang mijn grote drijfveer. De Brusselaars zijn niet enkel de reden waarom ik aan politiek doe, ze zijn bovendien ook mijn grootste partners. En daarom zullen we de komende jaren vanuit de bevoegdheden Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra vooral in mensen zelf investeren. Zo zullen we verder strijden tegen eenzaamheid in onze stad, gaan we nog meer sportinfrastructuur voorzien, gaan we onze kunstenaars verder ondersteunen, gaan we Brusselaars ook deze zomer een heerlijke ‘staycation’ laten beleven en staan er heel wat projecten voor en met onze jongeren op til,” zegt Pascal Smet, VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra.

Een laatste opvallende maatregel uit de meerjarenbegroting is de forse investering in kinderopvang. Bovenop de 248 plaatsen die gecreëerd worden in samenwerking met de Vlaamse regering investeert de VGC zelf in 230 extra opvangplaatsen. De VGC voorziet een nieuwe uitbreidingsronde van 220 kindplaatsen met inkomenstarief, waarbij prioriteit gegeven wordt aan kinderdagverblijven die door VGC gebouwd zijn. Daarnaast wordt het aantal dringende opvangplaatsen uitgebreid. Dit zijn opvangplaatsen die worden voorbehouden voor mensen die snel een opvangplaats nodig hebben, onder meer door opleiding, werk, ziekte of een crisissituatie. Er komen 10 plaatsen bij, wat het totaal op 42 brengt. Voor de extra investering in 230 opvangplaatsen wordt een bijkomend budget van 2,5 miljoen vrijgemaakt.

We willen dat alle Brusselse kinderen in goede omstandigheden kunnen opgroeien in Brussel. Betaalbare kinderopvang is een cruciale hefboom voor de ontwikkeling van kinderen en voor de sociale en economische situatie van Brusselse gezinnen. Wat Vlaanderen niet doet, doet de VGC zelf. De nood is te groot, en dus zetten we met de VGC alles op alles om 230 bijkomende plaatsen te creëren. Dat betekent dat reeds in 2022 4 nieuwe kinderopvanglocaties zullen worden geopend. We maken samen de kinderopvang toegankelijker door de aanmelding in het Frans of Engels mogelijk te maken, en investeren in het vormingsaanbod voor de begeleiders,” aldus collegevoorzitter Elke Van den Brandt.

Vlaamse Gemeenschapscommissie bereikt akkoord over historische meerjarenbegroting

Image
Gisteren is voor het eerst in de geschiedenis van de Vlaamse Gemeenschapscommissie de meerjarenbegroting van de VGC ingediend. Dat is historisch, omdat de VGC tot nog toe werkte met jaarlijkse begrotingen. De meerjarenbegroting is gekoppeld aan het strategisch meerjarenplan, dat is uitgewerkt in samenspraak met burgers, organisaties uit het N-netwerk, de VGC administratie en de collegeleden.
Meer over Vlaamse Gemeenschapscommissie bereikt akkoord over historische meerjarenbegroting

Dit was N-Brussel in 2022

Image
Wat deed N-Brussel in 2022? Ontdek het in de video.
Meer over Dit was N-Brussel in 2022

Brussel brengt samen

We zorgen voor meer betrokkenheid van alle Brusselaars bij hun stad. Zo versterken we het samenleven in Brussel. We voeren ook de strijd tegen armoede op.

Alle Brusselaars digitaal

Idris leidt ons rond in het Digipunt van Intec Brussel. José, buurvrouw van Idris, laat ons kennis maken met een Digiworkshop in lokaal dienstencentrum De Rotonde.

Hebt u zelf een digitale vraag of kent u iemand die digitale hulp zoekt? Er zijn 5 Digipunten in Brussel waar u gratis terecht kunt met vragen over internet en apps, bij problemen met uw laptop, tablet of smartphone en om een laptop te lenen.

Op zoek naar een Digiworkshop? Informeren kan bij een Digipunt, een lokaal dienstencentrum of gemeenschapscentrum in uw buurt. 

 

Lees hier de tekstversie van de video. Klik op cc voor ondertitels.

vergaderende mensen in de Bottelarij
© Lander Loeckx

We zorgen voor meer betrokkenheid van alle Brusselaars

Brussel is een co-city, een stad die we samen maken. Samen met Brusselaars en hun organisaties. Daarvoor experimenteren we met nieuwe vormen van inspraak, rekening houdend met de diversiteit van de stad.

Illustratie media

We versterken het samenleven in superdiversiteit

Brussel is een labo voor superdiversiteit. De VGC stimuleert de gesubsidieerde organisaties om die diversiteit beter te weerspiegelen in hun werking. Inclusie, gelijke kansen en sociale mobiliteit zijn daarin sleutelbegrippen. We werken voortdurend aan een toegankelijk N-aanbod waarin Brusselaars zich herkennen. We spreken iedereen aan met heldere communicatie. Doelgroepen die we minder gemakkelijk bereiken, zoeken we op met brugfiguren en andere acties.

puber op trap

Het N-aanbod spreekt gezinnen in armoede aan

Samen met mensen in armoede werken we aan toegang tot sociale grondrechten en aan  vrijetijdsparticipatie. We bouwen Paspartoe verder uit op basis van de noden. We streven naar laagdrempelige ontmoetingsplekken in de buurt.

Acties om mensen samen te brengen

  • Heldere communicatie – We communiceren helder, laagdrempelig en op maat. Zo leren meer Brusselaars het N-aanbod kennen.
  • Warm onthaal – De VGC faciliteert, ondersteunt en versterkt het netwerk rond nieuwkomers en inburgeraars. Er is een warm onthaal in het N-netwerk.
  • Aandacht voor armoede – Mensen in armoede krijgen betere ondersteuning in hun toegang tot grondrechten, bijvoorbeeld met brugfiguren en vindplaatsgerichte initiatieven. Bijzondere aandacht gaat naar kinderen, jongeren en gezinnen in armoede.
  • Innovatieve participatie – We experimenteren met innovatieve manieren om participatie aan te moedigen. Zo ontwikkelen we een duurzaam participatiebeleid voor de VGC en haar organisaties.
  • Steun voor burgerprojecten – We stimuleren en ondersteunen burgerinitiatieven en burgerprojecten.

Voor een volledig overzicht van de acties kunt u terecht in het meerjarenplan. Heel wat aanbevelingen uit het participatietraject Stadspiratie, uit de uitgebreide Ronde van Brussel voor schoolteams en vanuit de adviesraden vindt u als concrete actie terug in dit meerjarenplan. 

Cursusaanbod van de 22 gemeenschapscentra

Publicatie Type
Cursusaanbod van de 22 gemeenschapscentra

De Brusselse gemeenschapscentra bieden een heleboel leerrijke activiteiten aan, voor jong én oud. Je kunt allerlei cursussen en workshops volgen in een ongedwongen, gezellige sfeer. Jouw beleving staat voorop.

Bestel je brochure via het winkelkarretje op deze pagina of haal een gratis exemplaar in één van de 22 gemeenschapscentra, bibliotheken of Muntpunt.

Kan je niet wachten? Download de brochure of kijk op www.n22.brussels/cursusaanbod-N22.

N-video: Alle Brusselaars digitaal!

Image
Volg Idris die ons rondleidt in het digipunt van Intec Brussel. Er zijn 5 digipunten in Brussel waar u gratis terecht kunt met vragen over internet en apps, bij problemen met uw laptop, tablet of smartphone en om een laptop te lenen.

Meer over N-video: Alle Brusselaars digitaal!

Brussel koestert talent

Brusselaars kunnen hun talenten maximaal ontwikkelen. De VGC ondersteunt scholen en stimuleert levenslang en levensbreed leren. We focussen op kwaliteit en op gelijke kansen voor iedereen.

Word jij ook kinderbegeleider?

Sofia wil kinderbegeleider worden en neemt je mee in haar traject. Eerst krijgt ze alle info via Huis voor Gezondheid in het Beroepenpunt bij Actiris. Ze volgt de opleiding bij CVO Brussel en vindt tijdens de jobdatingbeurs haar droomjob bij kinderdagverblijf Pluchke. Wil jij ook werken in de kinderopvang? Surf naar Werken voor Ketjes.

© Lander Loeckx

Brusselaars kunnen hun talenten maximaal ontwikkelen

Kinderen en jongeren in Brussel hebben recht op vlot toegankelijk en inclusief onderwijs. De VGC werkt samen met verschillende partners om alle leerlingen in Nederlandstalige scholen brede leerkansen te bieden. Maar leren mag niet stoppen na de schooltijd. De VGC stimuleert leren ook buiten de schoolmuren.

beker n-Brussel

De VGC ondersteunt scholen en stimuleert levenslang leren

De VGC ondersteunt scholen en leerkrachten in hun professionele ontwikkeling: taalonderwijs Nederlands, meertaligheid, wetenschap en technologie, ouderbetrokkenheid, armoedebeleid, diversiteit, gelijke kansen en talenten. We bouwen en verbouwen scholen om te beantwoorden aan de vraag naar extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Buiten de scholen ondersteunen we Brusselaars om hun talent ook te ontwikkelen in hun werk, als vrijwilliger en in hun vrije tijd.

De VGC focust op kwaliteit en op gelijke kansen voor iedereen

De VGC streeft naar gelijke onderwijskansen voor alle leerlingen, ook voor kinderen met extra zorgnoden, voor volwassenen en voor kansengroepen. In het N-netwerk trekken we talent aan dat we voortdurend blijven vormen en opleiden.

Acties voor talent

  • Professionele leerkrachten – Het Onderwijscentrum Brussel focust voor de professionalisering van stadsleerkrachten op: taalonderwijs Nederlands, meertaligheid, STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics), ouderbetrokkenheid, armoedebeleid, diversiteit en digitale vaardigheden. Die kwaliteitsondersteuning verhoogt de slaagkansen van alle leerlingen.

  • Genoeg klassen ­– De VGC investeert in de bouw en de verbouwing van scholen om te zorgen voor genoeg – en zelfs meer – onderwijscapaciteit in Brussel. Samen met verschillende partners willen we de volgende vijf jaar minstens twee nieuwe campussen voor basis- en secundair onderwijs realiseren.

  • Kansen op tewerkstelling – Het aanbod voor volwassenen en jongvolwassenen biedt reële kansen op tewerkstelling dankzij gerichte trajecten en vormen van leren en werkervaring opdoen.

  • Educatief cultuuraanbod – De gemeenschapscentra en de Nederlandstalige organisaties uit het cultuur-, jeugd- en sportnetwerk hebben een uitgebreid educatief aanbod dat Brusselaars de kans geeft om zichzelf te ontwikkelen in hun buurt.

  • Meer mensen in de zorg – We nemen initiatieven om het tekort aan zorgprofessionals en kinderbegeleiders te verminderen. We maken scholieren en studenten warm voor een opleiding in de zorg en we ondersteunen zijinstromers en (startende) zorgprofessionals.

  • Meer studenten in de lerarenopleiding – De kwaliteit van het onderwijs staat of valt met de kwaliteit van de leerkrachten. We ontwikkelen sensibiliserende initiatieven én inhoudelijke begeleiding om Brusselse scholieren warm te maken voor het lerarenberoep, om studenten in de lerarenopleiding voor te bereiden en toe te leiden naar scholen van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en om (startende) leerkrachten in het onderwijs te ondersteunen. Zijinstromers krijgen extra aandacht.

  • Steun voor engagement – We zetten meer Brusselaars aan om een engagement op te nemen. We maken zichtbaar wat geëngageerde Brusselaars voor elkaar doen.

Voor een volledig overzicht van de acties kunt u terecht in het meerjarenplan. Heel wat aanbevelingen uit het participatietraject Stadspiratie, uit de uitgebreide Ronde van Brussel voor schoolteams en vanuit de adviesraden vindt u als concrete actie terug in dit meerjarenplan. 

Groei in je talent met N-Brussel

Een gezin dat pas in Brussel woont, zoekt zinvolle vrijetijdsbesteding. Amin bezoekt vier inspirerende initiatieven in N-Brussel: 

 

Lees hier de tekstversie van de video. Klik op cc voor ondertitels.